Beograd na Mondu

Hram Svetog Save imaće svoju ČAROLIJU tokom celog januara

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Festival "Božićno seoce kod Hrama" biće održan na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu od 4. do 28. januara, očekuje se bogat program za sve uzraste.

Patrijarh Irinej na otvaranju festivala podeliće deci paketiće pripremljene u organizaciji Verskog dobrotvornog starateljstva, najavili su danas organizatori trećeg "Božićnog seoceta".

Prvog dana manifestacije u 19.00 časova nastupiće Reprezentativni orkestar Policije Srbije i Garda Vojske Srbije, a od 20.00 časova Aleksandra Sanja Ilić i "Balkanika".

Na Božić, 7. januara, s početkom u 11.00 časova na platou ispred Hrama Svetog Save biće organizovano lomljenje česnice, u organizaciji Unije pekara.

Doček pravoslavne Nove godine biće obilježen muzičkim programom, a pred ponoć molebanom i vatrometom.

Dečiji i crkveni horovi iz cele Srbije svake večeri će ulepšavati jedinstvenu konstrukciju - "Božićnu raspevanu jelku".

Svakog dana će neka od ambasada u Beogradu biti domaćin programa "Raspevana jelka", a ambasadori će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u njihovoj zemlji.

Ove godine će prvi put biti organizovana i zona "Ski-koliba" u kojoj će gosti u planinskom ambijentu sa ognjištem i jelkama moći da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

Pokrenuta je i humanitarna akcija "Božićno seoce daruje" tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima i onima kojima je pomoć najpotrebnija.

U okviru trećeg festivala "Božićno seoce kod Hrama" biće održani polufinale i finale međunarodnog kviza "Nemanjići" u organizaciji Fondacije "Mir Božji", a povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

"Božićno seoce" je nastalo kako bi se svi praznici tokom januara objedinili i obeležili, uz blagoslov njegove svetosti patrijarha Irineja.

Na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača, među kojima su "Tropiko bend", Lena Kovačević, Dušan Svilar, Sergej Ćetković, "Neverne bebe" i drugi.

Osim muzičkog programa, posetioci će imati priliku da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Moći će i da se provozaju fijakerom oko Hrama Svetog Save, uživaju u dramskom programu, a da u drvenim kućicama pronađu različite tradicionalne specijalitete, suvenire, ukrase.