Beograd na Mondu

"Metro, obilaznica i toplovod će smanjiti zagađenje u Beogradu"

Izvor mondo.rs Izvor beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je gašenje 30 preostalih kotlarnica u vlasništvu grada i kupovinu još 100 autobusa sa "evro 6L motorom" kao i druge planove i investicije za očuvanje životne sredine i umanjenje faktora koji je ugrožavaju.

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić


"Beograd, kao kandidat za Zelenu prestonicu, planira konkretne mere za saobraćaj, grejanje, energetsku efikasnost, ozelenjavanje. U planu su subvencije za energetsku efikasnost i do 90 odsto sredstava, kao i to da se ugasi još oko 30 individualnih kotlarnica, koliko ih je preostalo u nadležnosti grada", najavio je gradonačelnik za RTS.

Kako prenosi Beoinfo, prvi čovek Beograda govorio je o značaju metroa koji treba da bude povezan sa "BG vozom" i dodao da će metro u mnogome unaprediti javni prevoz i rasteretiti centar grada od vozila, a samim tim smanjiti i zagađenja vazduha.

Deo tih planova je, kako kaže, i obilaznica oko Beograda, kao i toplovod između Obrenovca i Novog Beograda.

"Značajan deo Novog Beograda, a i generalno Beograda, povezao bi se i rasteretio deo grada koji se greje individualnim ložištima", precizirao je Radojičić, koji je podsetio da je grad prošle godine kupio 244 novih autobusa sa "evro 6L motorom".

Ove godine će kupiti još 100 takvih zglobnih autobusa, kao i 40 trolejbusa i 10 električnih autobusa", najavio je Radojičić koji je govorio i o uspešno realizovanim ciljevima strateškog dokumenta "Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji - Beograd 2016".

"Ugašen je veliki broj kotlarnica na mazut i ugalj i priključene su na sistem daljinskog grejanja, smanjena je emisija zagađujućih materija u vazduh iz TE "Nikola Tesla" A i B, kao i emisija štetnih materija iz saobraćaja. Grad je investirao i u izgradnju biciklističkih staza i proširenje pšačkih zona. Uspostavljen sistem praćenja kvalitetu vazduha i aplikacija "Beoeko", naveo je gradonačelnik.