• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRGOVINA LJUDIMA: U Srbiji još ni minimum zaštite

Izvor MONDO/Fonet

Vlada Srbije ne ispunjava u potpunosti ni minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali čini značajne napore u tom pravcu, navodi se u izveštaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima, saopštila je NVO Astra.

Ista meta isto odstojanje, rekli bi Srbi za ovakav "status quo" u odnosu na prošlogodišnji izveštaj koji je tekođe bio u stilu – Stanje je loše ali se Vlada trudi.

A na terenu, Srbija je zemlja porekla, tranzita i destinacije muškaraca, žena i dece koji su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije, radne eksploatacije, uključujući i rad u kući, i prinudne prošnje.

U fokusu emigranti

Država je operacionalizovala stalnu udarnu grupu za krijumčarenje i trgovinu ljudima, ali tokom perioda izveštavanja ove jedinice su se uglavnom bavile suzbijanjem krijumčarenja ljudi i aktivnostima u vezi sa prilivom migranata i izbeglica. Država nije prijavila nijednu istragu, suđenje ili osuđujuću presudu gde se kao saučesnik u trgovini ljudima pojavljuje neki državni službenik.

Državljanke Srbije su izložene trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije koju organizuju srpske kriminalne grupe u susednim zemljama i širom Evrope, posebno u Austriji i Nemačkoj.

Državljani Srbije, posebno muškarci, su izloženi prinudnom radu u radno intenzivnim sektorima, kao što je građevinarstvo, u državama Evrope i Ujedinjene Arapske Emirate.

Deca – državljani Srbije, posebno Romi, su izloženi trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije, prinudnog rada, prinudne prošnje i vršenja krivičnih dela na teritoriji Srbiji.

U izveštaju se navodi da su hiljade migranata i izbeglica z Avganistana, Iraka, Sirije i susednih zemalja koji prolaze kroz Srbiju, ili su zaustavljeni u Srbiji, u riziku od trgovine ljudima.

Prijavljeni su slučajevi da su optuženi trgovci pokušali da utiču na ishod slučaja putem mita ponuđenog žrtvi ili sudiji, navodi se u izveštaju Stejt Departmenta.

Trafiking: Srbija još ispod minimuma, ali se trudi

Država je pokazala značajne napore tokom izveštajnog perioda operacionalizacijom stalne udarne grupe za krijumčarenje i trgovinu ljudima, identifikovala je veći broj žrtava i obezbedila smernice za tužioce i sudije za nekažnjavanje žrtava trgovine ljudima, navodi se u izveštaju.

Država je razvila i distribuirala smernice za indikatore trgovine ljudima i obučila 630 osoba koje prve dolaze u kontakt sa žrtvama da te smernice primenjuju, ali nije obezbedila dovoljnu zaštitu za žrtve koje učestvuju u krivičnom postupku, zbog čega su bile izložene zastrašivanju i sekundarnoj traumatizaciji.

Ide se na lakšu metu

Posmatrači su izvestili da država nije adekvatno primenjivala zakone za suzbijanje trgovine ljudima, a tužilaštvo često odlučuje da goni slučajeve trgovine ljudima kao neka druga krivična dela za koje je zaprećena manja kazna i koje je lakše procesuirati.

Nepostojanje formalizovanih procedura za identifikaciju žrtava i prevaziđeni nacionalni mehanizam za upućivanje su ometali napore za zaštitu žrtava.

Država nije usvojila strategiju i nacionalni plan akcije za period 2015-2016, a Savet za borbu protiv trgovine ljudima se nije sastajao.

Priliv migranata tokom perioda izveštavanja je značajno opteretio državne resurse, posebno među službama zaduženim za suzbijanje trgovine ljudima i stoga Srbija drugu godinu za redom ostaje na Listi za posmatranje, navodi se u izveštaju.

Srbiji se preporučuje da energično sprovodi istrage, krivično gonjenje i kažnjavanje trgovaca ljudima i osuđuje ih na stroge zatvorske kazne, kao i da obezbedi zaštitu za žrtve koje svedoče u sudskom postupku kako bi se umanjilo zastrašivanje i retraumatizacija.

Užas užasa: Prodavale sopstvenu kožu - bukvalno

Potrebno je obučiti istražne organe, tužioce i sudije kako da u radu na predmetima trgovine ljudima primenjuju pristup u čijem centru je žrtva, formalizovati procedure za identifikaciju žrtava i ažurirati nacionalni mehanizam za upućivanje tako da bude obuhvaćena i formalizacija saradnje sa nevladinim organizacijama kako bi se osiguralo da žrtve imaju pristup i da prime neophodne usluge podrške.

U izveštaju se ukazuje da je država pokazala napore kada je u pitanju rad policije i član 388 Krivičnog zakonika koji zabranjuje sve oblike trgovine ljudima i propisuje kazne od tri do 15 godina zatvora. Ističe se da je ta kazna dovoljno stroga i srazmerna kaznama koje su propisane za druga teška krivična dela kao što je silovanje.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djo

Nije i nece...jer im odgovara...takvo stanje..za njihove hostaplere da vrse takva dela..jer sta je drugo nego trafiking..kad u stranoj fabrici na rodjenoj zemlji se radi za 30000-40000....isti posao koji je placen u zemlji porekla fabrike...5 do skoro deset puta vise....investicija se zove...sve da kazemo i duplo manje love od plate u zemlji porekla fabrike..sve ostalo je prodaja ljudskim resursima..pod oblandom strane investicije..uz to jos drzava daje kao subvenciju...stranoj kompaniji do 10000 eura po radnom mestu...zlo i naopako.....za stranacko korporativni olos raj...

ZABRINUTA

JA NEMAM NIKOGA SA KIME BI SE TRGOVALO ALI DA PÓSTOI EKSPLOATACIJA NASE MLADE I SPOSOBNE RADNE SNAGE POSTOI I AKO DPRZAVA S MUKOM DRZI POD KONTROLOM DILERI I DALJE MESETARD IZGLEDA DA SMO MI NAJJEFTINIJA RADNA SNAGA

 Stejt department o trgovini ljudima u Srbiji - ni minimum standarda