Onda je 8. avgusta ubijen i Izraelac Šaj Dahan u ekvadorskom zatvoru koji je trebalo da raskrinka vezu ubijenog Srbina sa organizovanim kriminalom na čijem čelu je sin bivšeg predsednika Ekvadora.

Likvidiranog Nišliju Sašu Spasića (56), povezuju sa organizovanim kriminalom i trgovinom droge, a ubijen je u primorskom delu Ekvadora, u tržnom centru "Plaza Navona".

Spasić je usmrćen u popodnevnim satima sa tri hica iz pištolja, dok je bio sa svojom suprugom i maloletnom ćerkom. Četiri meseca pre nego što je ubijen boravio je u Ekvadoru.

Prva slika ubistva gotovo da nije ništa drugačija od onih prethodnih gde su se pripadnici škaljarskih i kavačkih klanova ubijali na ulicama u po bela dana i to naočigled porodice.

Odmah nakon njegovog ubistva, ekvadorski policijski komandant, najavio je da je ovaj slučaj povezan sa organizovanim kriminalom, ilegalnom ekonomijom i trgovinom droge, i da na to ukazuju svi "elemenati koji su pronađeni u preliminarnoj istrazi".

Fotografija ubice Spasića, za kojim se i dalje traga, odmah po ubistvu objavljena u medijima. Mladić tamne puti, sa crnom maskom na licu prišao je lokalu i preko ograde i nekoliko šokiranih gostiju, zapucao u Spasića.

Nišlija je izrešetan pao na zemlju i podlegao povredama na licu mesta.

U SRBIJI LEGALNI BIZNISMEN

Na njegovom Linkedin profilu, nalazi se nekoliko evidencija o zaposlenju, a piše i da je od 2011. godine zaposlen kao direktor kompanije "Quatalia Science" koja spada u farmaceutsku industriju, tačnije firma se bavi uvozom lekova i medicinske opreme. Takođe, odgovoran je za tri italijanske farmaceutske kompanije koje posluju u Srbiji, koordinira planiranje svih stvari za budžet i marketing. Takođe u ovoj firmi još ima zaduženja sa finansijama i distribucijom.

Na jednom od objavljenih snimaka vidi se i Spasićeva supruga koja je u trenutku napada bila sa kćerkom kod kase kako bi platila račun. Zločinac je, potom, seo na motor, koji ga je sa saučesnikom čekao u blizini i pobegao.

Nakon pretresa Spasićevog njegovog stana, policija je pronašla 250.000 dolara u kešu, a takođe saopšteno je još da je ubijen u narko-obračunu. Sumnja se da je on organizovao transport velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Takođe pored ovoga postoje i navodi da je kao plašt za trgovinu drogom zapravo bilo malverzacija s medicinskom opremom za Kovid bolnice teške više miliona dolara u koje je umešan i sin bivšeg predsednika Abdale Bukarama.

Pored novca, kod njega u stanu pronađeni su brojni dokumenti o iznajmljivanju brodskih kontejnera, u kojima su verovatno prevozili drogu i lekove.

Ekvadorska policija još ispituje povezanost ove brutalne likvidacije Spasića, sa hapšenjem Australijanca i Izraelca Šaja Dahana (43), početkom juna, koji su se predstavljali kao agenti američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA).

Tu se istraga vodi sa američkom agencijom kako bi se utvrdila njihova stvarna uloga i razlog boravka na tlu Ekvadora, kao i veza sa Spasićem.

Australijanac i Izraelac su kod sebe imali lažna diplomatska dokumenta, a Izraelac je bio povezivan sa sinom bivšeg predsednika Ekvadora, Abdala Bukarana.

Međutim, istraga je u neku ruku stopirana, jer je upravo Izraelac Šaj Dahan, 8. avgusta ubijen u ekvadorskom zatvoru i to tupim predmetom u glavu dok je spavao.

"Na društvenim mrežama objavljen je audio-snimak telefonskog razgovora Bukarama i Dahana, koji je već bio uhapšen. Predsednikov sin mu obećava jakog advokata koji će ga izvući na slobodu samo pod uslovom da ne propeva o poslovima farmakomafije. Objavljivanje snimka uznemirilo je Bukarama, pa se sumnja da je on naredio likvidaciju Izraelca", ispričao je za lokalne medije izvor iz istrage.

Ispitivanja idu i u tom smeru zbog čega je Spasić toliko često putovao letovima ka Srbiji, Bugarskoj i Španiji. Odlazio je i u Peru.

Ekvadorska policija utvrdila je da nije postojala nijedna poternica sa Spasićem. Takođe, ni u Nišu gde je imao poslednje prebivališta, policija nije imala nikakva saznanja o njemu.

Takođe, Spasić je posedovao i ekvadorsku ličnu kartu stranog državljanina, koja je važila 18 meseci i on je imao status privremenog boravka u toj državi. On nije bio registrovan da je plaćao pored na dohodak, niti u registru pojedinačnih obveznika.

(MONDO/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.