Povodom zainteresovanosti medija za informacije u vezi sa smrću nekadašnjeg savetnika Borisa Tadića i poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Cvijana, Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je saopštilo da je njegovo telo pronađeno 5. januara 2018. godine na desnoj obali Dunava.

"U konkretnom slučaju, dežurni tužilac je obavešten da je 5. januara 2018 godine na 1.164 kilometru desne obale Dunava, u vodi, na rastojanju od oko 7 metara od obale, zatečen, u tom trenutku NN muški leš", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

U tom saopštenju se ističe i da je nakon toga naložena obdukcija, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti.

Tužilaštvo napominje da je nakon dostavljanja izveštaja policije i obdukcionog zapisnika sa toksikološkim analizama utvrđeno da je u pitanju Vladimir Cvijan, rođen 1976. godine, koji je preminuo "usled utapanja".

"Na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo. Kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, predmet je arhiviran 2018. godine", precizira tužilaštvo.

Takođe, u saopštenju se navodi da u proseku na mesečnom nivou ovo tužilaštvo naloži između 50 i 60 obdukcija u sličnim situacijama, radi utvrđivanja uzroka smrti i identiteta preminulih lica. Takvi predmeti se nakon dostavljanja izveštaja i obdukciomg nalaza arhiviraju, kažu u tužilaštvu.

Tužilaštvo je pojasnilo i svoja ovlašćenja u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, odnosno da nalaže obdukcije u svakom slučaju kada okolnosti pod kojima je smrt nastupila ne isključuju mogućnost da je ona nastupila u vezi sa eventualnim izvršenjem krivičnog dela, a obdukcija je obavezna ukoliko je identitet leša nepoznat.

Podsetimo, Vladimir Cvijan rođen je 1976. godine u Beogradu. Magistrirao je na Pravnom fakultetu, a nakon toga je bio od 2004. godine angažovan kao konsultant za potrebe kabineta bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i kao sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije.

Nakon što je Tadić osvojio i drugi mandat, 2008. godine, Cvijan je imenovan za savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara.

Cvijan je 2010. godine prešao u Srpsku naprednu stranku i u narednom sazivu 2012. godine izabran je za poslanika na listi Srpske napredne stranke. On je SNS napustio 2014. i  tada je osnovao Republikansku partiju.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.