Na Novom Beogradu srpska policija je pronašla prošle nedelje novi "štek" stan kriminalne grupe za koju se sumnja da je predvodio Veljko Belivuk i Marko Miljković. U tom stanu je navodno pronađena kompjuterska oprema i fleš-memorije (USB) sa čak deset miliona dolara u bitkoinima

Kako prenose pojedini beogradski mediji, policija je u pomenutom stanu, koji je bio obezbeđen blindiranim vratima i prozorima i najsavremenijim alarmnim sistemom, pronašla i oko 100.000 evra u kešu.  

Kako se sumnja, Veljko Belivuk je bitkoinima navodno plaćao drogu narko-kartelima iz Južne Amerike.

Izvor otkriva da je policija saznala za ovaj "blindirani stan" tako što im je to otkrio, kako tvrdi, jedan od uhapšenih Belivukovih "vojnika", koji želi da dobije status svedoka saradnika.

"Taj svedok je otkrio još nekoliko 'štek' stanova i kuća, mahom u Beogradu, koje je koristio Belivuk za skrivanje novca, oružja i u slične svrhe. Jedan od tih stanova je Belivuku praktično služio kao lični trezor", naveo je izvor i dodao:

MUP Srbiije Pogledajte kako iznutra izgleda vikendica Velje Nevolje u Ritopeku.

"Vrata stana bila su blindirana i obezbeđena sa nekoliko najsavremenijih brava, a na prozorima su imala neprobojna pancirna stakla. Ceo stan je bio pokriven modernim alarmnim sistemom. U stanu je nađena najsavremenija kompjuterska oprema, sa više komada različitih vrsta takozvane eksterne memorije".

Izvor ističe da je policija sve poslala na veštačenje, gde je otkriveno da je na fleš-memorijama i na hard diskovima navodno zapravo bogatstvo u bitkoinima. Prema prvim procenama, otkriveno je bitkoina u vrednosti od, kako tvrdi izvor, deset miliona dolara.

MUP Srbije Velja Nevolja dokazi iz vikendic

Inače, kriptovaluta, poput bitkoina, je elektronski novac koji nije pod nadzorom nijedne centralne banke. Dok klasične banke znaju praktično sve o svojim klijentima - kreditnu istoriju, adrese, telefonske brojeve, potrošačke navike, sa bitkoinima je drugačije, jer kupac kriptovaluta ne mora ostaviti nijednu ličnu informaciju.

Stručni sagovornici objašnjavaju da je to ključni razlog što su i narko-karteli poslednjih godina počeli da trguju drogom koristeći kriptovalute.

"U međunarodnom švercu droge nije problem samo to da se ona preveze preko okeana, iz Južne Amerike do Evrope. Još veći problem predstavlja i da se prošvercuju ogromne količine keša", kaže sagovornik i dodaje:

Kurir/Ana Paunković Policija je danas ponovo započela prikupljanje novih dokaza u vikendici Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Ritopeku.

"Iz tog razloga je i Veljko Belivuk, kako je pokazala istraga, zajedno sa saradnicima iz 'kavačkog klana' veliki deo bogatstva stečenog kriminalom prebacio u bitkoine. Njime su plaćali kokain južnoameričkim narko-kartelima, a ta roba je posle prodavana širom Evrope".

IT stručnjak, koji nije želeo da mu se objavi ime, objasnio je da se kriptovalute kupuju preko posebnih berzi na internetu.

"Prilikom kupovine bitkoina otvori se poseban virtuelni novčanik, kome pristupate pomoću šifre koja je poznata samo vama. Ako poželite kasnije da prodate bitkoin, opet ga ponudite na tržište preko internet berze i zamenite za novac, vrlo brzo i lako", kaže on i dodaje da upravo zbog mogućnosti da se sakrije identitet kupaca i prodavaca kriptovaluta, ovakve transakcije se često koriste za razne nelegalne poslove.

MONDO/Stefan Stojanović MONDO

"Neki ljudi jednostavno ne žele da njihove finansije budu praćene, dok drugi koriste kriptovalute kad ucenjuju nekog, ali i da bi, na primer, finansirali terorističke aktivnosti ili da bi kupili drogu i oružje", tvrdi ovaj stručnjak.

(MONDO/Informer)