Kako se sumnja, momak je prethodno neovlašćeno snimio film u bisokopu, objavio ga i na taj način omogućio skidanje i gledanje ovog filma većem broju osoba.

Advokat Nemanja Milošević i Danijela Milošević, direktorka marketinga i distribucije kompanije koja je oštećena kažu za Kurir da je piraterija velika šteta, kako za autora filma, tako i za državu.

"U zakonu je ovo delo nazvano Neovlašćeno iskorišćevanje autorskog dela i zaprećena je kasna od 3 do 5 godina ili od 6 meseci do pet godina. Razlika je veoma bitna, ekipa filma 'Južni vetar - Ubrzanje' podnoseći krivičnu prijavu protiv maloletnog lica navela je da je onaj koji je film 'skinuo' želeo da dođe i do određenih novčanih sredstava. Mi imamo štetu za autore, vlasnike autorskih prava, državu, a sa druge strane imamo onoga koji hoće da prihoduje od toga, kaže advokat Nemanja Milošević, advokat.

"Imamo dva spektra, s jedne strane šteta, sa druge strane materijalna korist i od toga upravo zavisi kolika će kazna biti", kaže advokat Milošević.

"Ljudi nisu svesni koliku štetu pravi piraterija kada je u pitanju kultura. Oni ne shvataju da je skinuti tako film isto kao i ući u pekaru i ukrasti hleb, isti je princip. Tu je često pitanje i informisanosti, država mora da sprovede i edukaciju, a ne samo kažnjavanje", kaže Danijela Milošević, direktorka marketinga i distribucije kompanije.

"Kada neko napravi ovakav snimak koji je loš, on je prvo sebi napravio problem, pa onda svima ostalima. Ja se nadam da se neće više to dešavati i apelujem na sve da pomognu da ovaj film postigne nove rekorde gledanosti", kaže Danijela Milošević.

"Nije dovoljno da apelujemo na svest ljudi, ovde se radi o maloletniku, ovde nema uslova za izricanje kazne zatvora, već će prema njemu biti izrečen neki vaspitni nalog", kaže advokat Milošević.

KOJA KAZNA ČEKA MALOLETNIKA KOJI JE OKAČIO JUŽNI VETAR NA JUTJUB Kurir televizija

(MONDO)