• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INVESTITORE "SVRBI", PA DIŽU CENE: Čak 10.000 € kvadrat u Beogradu, 2.000 € na periferiji - ovo je uzrok nerealnih cena

Autor Veljko Petranović

U Srbiji je građevinski materijal poskupeo od početka godine u proseku za 30 do 40 odsto, kao i radna snaga. S obzirom na to da investitori neće da se odreknu profita i nove troškove prebacuju na kupce, eksperti smatraju da će i u budućnosti cene nekretnina rasti.

 Cene nekretnina u Beogradu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iako su vrednosti stanova i kuća već sada na istorijskom maksimumu, pa tako kvadrat na periferiji Beograda košta i do 2.000 evra, a u centru i do neverovatnih 10.000 evra, moguće je da će krov nad glavom uskoro moći da obezbede samo bogataši, dok obični ljudi sa prosečnim platama neće moći da priušte ni garsonjeru.

Možda će vas zanimati

Agent za nekretnine Katarina Lazarević kaže da su cene stanova u Beogradu već sada nerealno visoke, pogotovo u novogradnji, ali da za to ne treba kriviti samo skok cena na tržištu građevinskog materijala. Prema njenim rečima, odgovorni su i investitori, koji koriste situaciju da bi ostvarili maksimalan profit. Ona dodaje da je trenutno i dalje velika potražnja za nekretninama, ali da je pitanje koliko će ona trajati ako cene nastave da skaču.

"Velika je potražnja iako su cene već nerealno visoke. Sigurno je da na sve ovo utiče i poskupljenje materijala, ali moramo da konstatujemo da i investitori koriste situaciju kako bi ostvarili zacrtani profit. Mislim da bilo kakvo dalje poskupljenje ne bi bilo nimalo dobro i stvarno ne znam dokle prodavci misle da idu. U centru Beograda se, recimo, zida zgrada gde će kvadrat biti 10.000 evra, u naselju Stepa Stepanović, gde je kvadrat bio 800 evra, sada je 2.000 evra, kao i u naselju Dr Ivana Ribara. Ako cene nastave da divljaju, normalni ljudi, koji rade za prosečnu platu, neće moći da kupe ni manje stanove, a pogotovo ne one veće", rekla je Lazarevićeva.

Sa njom se slaže i Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, koji tvrdi da investitori, uprkos povećanju cene zemljišta i građevinskog materijala, ne moraju da povećavaju cene stanova jer i sada ostvaruju veliki profit.

"Na njima je da procene da li će sačuvati kupce i poslovati sa nešto manjim profitom ili će podići cene u nebo i rizikovati da ne prodaju nekretnine. Moje mišljenje je da im uprkos svim poskupljenjima ostaje veliki profit i da ove troškove mogu da preuzme na sebe, a ne da se podiže ionako visoka cena kvadrata. Međutim, investitori uglavnom gledaju samo veću zaradu, kao da ne shvataju da je najgore da im ostanu neprodati stanovi i da tako zarobe kapital", kaže Rodić.

ŠTA UTIČE NA CENU?

Investitor A. I. iz Beograda otkriva da mnoge njegove kolege ne žele da se odreknu planiranog profita, ali ipak dodaje da je u tom poslu značajno poskupela skoro sva građa, pa se to neminovno odrazilo i na finalnu cenu nekretnina.

"Gvožđe je značajno poskupelo i to nama podiže cenu kvadrata za 20-30 evra, stiropor i izolacija su duplo skuplji i to nam podiže cenu kvadrata 30-40 evra. Skočio je bakar, pa i tu imamo sličan gubitak, a čak su i klima uređaji poskupeli zbog transporta. Uz to, duplirala se i cena radne snage, pa sada majstor traži 70 evra dnevno, a običan fizikalac 35 evra. Ko je imao kalkulaciju da će po kvadratu zaraditi 500 evra, po aktuelnim cenama materijala sada može da ostvari duplo manje. To investitore “svrbi”, pa podižu cene – kaže A. I.

(MONDO/Informer)

Možda će vas zanimati

Komentari 32

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Ne mogu da se otmem utisku da će tržište nekretnina uskoro pući kao balon od sapunice.Nije momenat da se kupuje sad,cene su prenaduvane iz nekog razloga ali ne može to večno trajati.

Дарко

@Miki Јако бих волео да сте у праву, али мислим да ће због све веће миграције људи у Београд, а самим тим и веће потражње за становима цене само расти. Док ће цене у мањим градовима за неко време, због мањка тражње сасвим сигурно драстично пасти.

Olivera

Alavost,pohlepa,zelja za brzim bogacenjem...Investitor na jednom stanu od 50kvm zaradi 25000€!!! Na jednoj omanjoj zgradi sa deset stanova ima i do 300000€ cistog profita.Da li uopste spominjati utaju poreza i nabavku gradjevinskog materijala preko fantomskih cerki firmi

special image