Prva ekploatacija uglja u ovom rudniku je počela 1922. godine, ali od 1974. godine se dešavaju nesreće u kojima stradaju zaposleni. Tada je došlo do paljenja i eksplozije metana, nastradalo je 15 rudara a iduće 1975. godine dolazi do proboja gasa i materijala i tom prilikom je nastradalo pet rudara.

Sledeća velika nesreća se dogodila u Jugoslaviji 1998. godine kada došlo je do nesreće u kojoj je stradalo 29 rudara od kojih je deset bilo izloženo toplotnom i mehaničkom udaru eksplozije, a ostalih 19 rudara nadjeno je ugušeno, jer nisu imali dovoljno kiseonika.

U jami ovog rudnika uvek ima metana, što ga čini jednim od najopasnijih rudnika za rad u Srbiji. Metan ima podmukle osobine, ne može da se vidi niti namiriše, a vrlo je zapaljiv i eksplozivan.

Zbog toga rudnik ima sistem za praćenje koncentracije metana u vazduhu koji, ako taj gas pređe dozvoljenu granicu, isključuje sve uređaje kako ne bi izazvali eksploziju.

Da podsetimo, u rudniku Soko u Sokobanji je došlo do eksplozije metana. Spašeno je oko 65 rudara, a osam je stradalo, navode medji, međutim zvanične potvrde za to nema. 

(MONDO)