Jutros oko 4 sata deo jame rudnika mrkog uglja Soko kod Sokobanje obrušio se, a prema zvaničnim podacima u nesreći je poginulo 8 rudara, a 18 je povređeno. Prema prvim podacima u bolnici u Aleksincu smešteno je 19 povređenih rudara.

Među njima je i Aleksandar koji je u trenutku nesreće bio u transporteru. Aleksandar u rudniku "Soko" radi već šest godina. "Samo sam pao i ne sećam se ničega više", kaže Aleksandar.

Vladica Vučić, koji već deset godina radi rudniku, takođe je u Aleksinačkoj bolnici.

"Radio sam neposredno u blizini mesta na kojem se dogodila nesreća. Vukli su me trakama da me iznesu napolje, samo se toga seća", kaže Vladica koji se sada zbrinut u aleksinačkoj bolnici i dobro se oseća.

Direktor JP PEU Resavica Saša Spasić rekao je da se nesreća dogodila u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

"Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu", rekao je Spasić.

U nesreći je nastradalo osam rudara: Zlatković Darko (1979), Nenad Trivunac (1985), Petrović Petar (1991), Grujić Radovan (1975), Čokirilo Branko (1966), Branislav Zlatanović (1967), Živković Bratislav (1963) i Stajić Bojan (1988).

(Mondo)