Prema rečima izvora koji je upućen u istragu talačke krize na Karaburmi koja se desila u petak, Više javno tužilaštvo je podiglo ranije optužnicu zbog krivičnog dela trgovine ljudima jer je uhapšeni Stevan J. (26) bio hapšen prošle godine sa svojom ženom i ocem zbog teranja prosjaka da im daje sav novac koji skupi u toku dana. Stevan J. je uhapšen u sredu oko 18 časova i 30 minuta nakon drame u Ulici vojvode Micka Krstića u Beogradu na Karaburmi. Talačka kriza je trajala puna tri sata, a žrtva Stevana je bio vlasnik automehaničarske radnje Slobodan Trifunović (65) koji je zaplakao nakon što je oslobođen.

"S. J. bio je uhapšen 13. oktobra 2021. zajedno sa svojim ocem S. J. (50) i svojom partnerkom M. Ž. (25) zbog optužbi da su osobu sa invaliditetom sedam godina primoravali da prosi na ulici i dnevno im donosi 100 evra", kaže izvor Kurira koji je upoznat sa slučajem.

Kako je tada saopštio MUP, uhapšeni se terete da su od decembra 2014. do oktobra 2021. koristili teške životne prilike muškarca sa invaliditetom i eksploatisali ga tako što su ga terali na prosjačenje, govoreći mu da “kao član porodice mora da joj doprinosi".

Pogledajte fotografije uhapšenog Stevana J. (26)

Kurir Tv/Printscreen talacka kriza kombo

Osumnjičeni S. J. posle drame u automehaničarskoj radnji na Karaburmi, gde je Slobodanu Trifunoviću tri sata držao nož pod grlom, u svojoj odbrani je rekao da mu “prete navijači” i da je zbog toga želeo “da skrene pažnju javnosti i policije na svoj problem”. Takođe, navodno nije mogao nikoga da prepozna, čak ni žrtvu.

"Moj branjenik se kaje ukoliko je naneo lake telesne povrede oštećenom Trifunoviću, s kojim je uvek bio u dobrim odnosima i nikada ne bi želeo da ga stvarno povredi", rekla je advokatica osumnjičenog Slavka Babić.

"Žrtva je bila u obavezi da, bez obzira na vremenske uslove, prosi na prometnim raskrsnicama u Beogradu šest dana u nedelji. Eksploatacijom žrtve trgovine ljudima, članovi kriminalne grupe, na mesečnom nivou, kako se sumnja, pribavljali su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.000 evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe. Prilikom pretresanja stana i drugih prostorija kod osumnjičenih pronađeno je i privremeno oduzeto 650 evra, 18.000 dinara, kao i više mobilnih telefona", saopštila je policija posle hapšenja.

Pogledajte fotografije talačke krize na Karaburmi

Kurir Talacka kriza Karaburma

Sve troje su tada na saslušanju u tužilaštvu negirali krivično delo i izneli su detaljnu odbranu u prisustvu svog advokata Slavke Babić. Branili su se time da je oštećeni s njima u zajedničkom domaćinstvu živeo od 2009. godine, gde je imao sve uslove za život, svoju sobu i automobil. Naveli su da je u pitanju lice koje je invalid bez jedne noge, svakodnevni konzument droge i da se bavio prosjačenjem unazad 20 godina, i pre nego što je došao da živi kod njih - kaže naš sagovornik i dodaje da su otmičar s Karaburme, kao i njegovi otac i devojka rekli da im je oštećeni ponekad sam davao isprošeni novac, i to uglavnom u iznosu od 20.000 dinara. 

Nakon saslušanja osumnjičenim trgovcima ljudima bio je određen pritvor, ali im je on ukinut u januaru 2022. godine.

"Te pare išle su u kućni budžet, on je tako doprinosio domaćinstvu kao i svi ostali članovi. Naglašavam da je on išao dobrovoljno da prosi kako bi imao novac za svoje potrebe i za drogu", navodno je prošle godine ispričao S. J. u svojoj odbrani.

Navodno su Stevan J. (26), njegov otac S. J. (50) i Stevanova žena M. Ž. (25) čak sedam godina eksploatisali nesrećnog invalida. On je prema detaljima iz istrage morao da prosi šest dana u nedelji, blizu 100 evra dnevno je morao da daje optuženima, a ukupno je na mesečnom nivou porodica prihovala čak 3.000 evra!

(MONDO)