Šapčanka Suzana B. (57) je bila jedna od osmoro ljudi koji su se otrovali pečurkama u Šapcu. Ona je nažalost juče preminula na VMA, a otkriveno je da je nedavno pobedila rak. Ona je nakon trovanja veštačkim gljivama najpre lečena u šabačkoj bolnici, a potom je prebačena na Odeljenje toksikologije gde su se lekari pet dana borili za njen život. Danas se Šapčani od nje opraštaju na društvenim mrežama, zabrinuti i za ostale za koje se na VMA lekari i dalje bore.

"Ona je nedavno imala rak, ali je svojom verom i hrabrošću uspela da pobedi opaku bolest. Svi smo se nadali da će tako biti i sada, ali ovde nije bilo pomoći“, priča za prijatelj koji je poznavao ovu ženu.

Lekarima se javila 30. septembra popodne, čim su nastupile mučnine. Gljive je jela tokom dana, kao i prethodnih dana. Verovala je da je to dobro za njeno zdravlje posle agresivnih terapija protiv karcinoma.

"Gljive je obožavala. Stalno ih je jela, tako da mi ne znamo koliko je tačno pojela i koje gljive su bile. Kad se javila lekaru, mi smo se čak i šalili sa njom, ne sluteći šta će da se desi. Međutim, već dva dana kasnije nastupila je panika i tada smo shvatili da je situacija ozbiljna“, ispričala je Suzanina prijateljica Aleksandra nekoliko dana nakon hospitalizacije.

Svi koji su je poznavali su utučeni, pogotovo njena sestra Mirjana. Nadali su se da će svojom voljom pobediti, ali je juče stigla užasna vest.

"Ona je bila predivna žena. Diskretna i nenametljiva. Dobra duša. Ovo je strašno što se desilo. Zajedno smo dočakali Novu godinu, bila je tako vesela“, priča jedan od prijatelja.

Za nekoliko dana na VMA je smešteno osam pacijenata sa simptomima trovanja od gljiva. Svi su ih kupili na pijaci, a nakon konzumiranja su završili u bolnici.

"Moj komšija je i dalje u bolnici. Njegova majka mi je ispričala da se ona spasla sasvim slučajno, jer joj je bilo muka dok je spremala, pa posle nije htela da jede“, priča komšija jednog pacijenta koji je i dalje na VMA.

Sedamdesetdvogodišnja starica M.G. (72) osumnjičena da je prodavala otrovne gljive je uhapšena i određen joj je pritvor do 30 dana. Na toj pijaci danas niko nije bio sa gljivama, a uplašeno su i zabrinuli i kupci i prodavci.

"Ja znam tu zenu šest-sedam godina. I ja sam od nje kupovao gljive. Ko može znati šta je tu bilo. Sigurno nije htela namerno da otruje ljude. Kako se to desilo, niko ne zna“, priča jedan od prodavaca na pijaci Živinarnik.

(MONDO/Nova S)