Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, gostovao je u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji gde je otkrio na koji način se leči trovanje gljivama i koje su sve moguće posledice. Opisao je postupak provere uzroka bolova dok je bio načelnik Instituta za majku i dete.

"Ja sam prvo bio načelnik Instituta za majku i dete, pa onda sam bio načelnik u Tiršovoj. Kada dođe dete sa nejasnim simptomima, bolovima, povraćanjem i lošim stanjem, a imamo podatak da je pre nekoliko sati nešto jelo, mi onda uzmemo jetrene enzime koji su pokazatelji nekroze. Ako su oni veoma visoki, mi sumnjamo na gljive", rekao je Perišić.

Otkrio je na šta se ansurbuju toksini. Opisao je i detaljan proces terapije.

"Mi ne možemo da uradimo ni jedan test da bi rekli da je to gljiva. Moramo odmah da delamo jer se toksini ansurbuju sa crevima, bombarduju jetru, bubreg i srce. Jer ako je teška intetoksikacija to nije dobro jer mogu i organi da stradaju. Potom pacijentu moramo da uradimo hemofiltraciju, a to znači da filtriramo krv i očistimo toksine gljiva iz krvi ne bi li pacijentu spasili glavu", rekao je Perišić.

"Kada jetra popusti, onda popuštaju faktor kalkulacija. Sva hemijska jedinjenja koja učestvuju u zgrušavanju krvi oni nestaju. Pacijent počinje da krvari na sve strane. Onda popušta bubreg i smanjuje se mokrenje i na kraju dolazi do efekta na srce. Znači da situacija može da bude krajnje ozbiljna", rekao je Perišić.

Perišić je takođe otkrio da je potrebno 2 sata da bi se pojavili prvi siptomi. Dodao je da je potrebno samo 5 do 6 sati da osoba dobije teže simptome. Javnost i dalje bruji o slučaju trovanja pečurkama u Šapcu. Da podsetimo, u ponedeljak je hospitalizovano šest osoba usled trovanja gljivama. Otkriveno je istragom da je M.G. (72) prodavala na pijaci izvesnu količinu pečuraka koje su bile veštačene. Ona je sinoć uhapšena, a otrovane osobe su hitno prebačene u Beograd na VMA. Lekari su otkrili da se radi o “polomljenim” gljivama. Otkriveno je i ko je baka koja je otrovala deset ljudi koja je navodno imala oskudno znanje o gljivama, kao i da je navodno zaradila 75.000 dinara na prodaji istih.

(MONDO/Kurir)