Ukupno 51 osoba se javila večeras u bolnicu u Pirotu, od toga, njih 6 njih je povređeno u nesrećama koje su izazvane curenjem amonijaka odnosno sletanjem sa puta, a jedan od njih je teže intoksiran i prebačen u KC Niš.

"Četvoro je na odeljenju reanimacije a dvoje na odeljenju toksikologije. Svi su stabilnih vitalnih parametara sa nadražajnim simptomima i blagim hemijskim opekotinama. Svi su naši državljani", saopšteno je iz niške bolnice.

Prevrnula se vagon-cisterna

Na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja došlo je do prevrtanja jedne vagon-cisterne tovarene amonijakom, tom prilikom niko nije povređen.

U pitanju je teretna kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Ona je u svom sastavu imala 20 vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir, piše u saopštenju Železničkog prevoza "Srbija Kargo". 

Železnički saobraćaj je trenutno u prekidu. Zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, utvrdiće uzrok ovog akcidenta. Povodom nemilog događaja, oglasio se MUP i posavetovao je građane da ostanu kod svojih kuća.

"Blic" je preneo i upozorenje Gradskog štaba za vanredne situacije Pirota, u kojem je navedeno kako bi trebalo da se ponaša svako ko se nađe u području u kojem je iscurio amonijak.

  • Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra.
    Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.
  • Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone.
  • Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam.

(MONDO/Blic)