U velikoj akciji policije i tužilaštva uhapšeni su pripadnici i vođe “balkanskog kartela”, a uhapšen je i Pink Panter Dragan Đorđević Gaga, kao i Gligorije Peljević (73). Privedeno je 13 osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo “neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je zbog toga u četvrtak održalo vanrednu konferenciju u Palati Srbije i saopštili su detalje ove velike akcije.

Prema najnovijim informacijama "Politike", pozivajući se na podatke iz istrage, u rad "balkanskog kartela" bio je uključen vođa "kavačkog klana", Radoje Zvicer. Komunicirali su preko aplikacije "Skaj".

"Zvicer je prvih 25 dana u junu 2020. godine preko kriptovanog telefona sa pojedinim pripadnicima klana dogovarao da se Miroslavu Starčeviću preda četiri i po miliona evra kako bi se kupila i transportovala tona kokaina. Primopredaja novca organizovana je na Zlatiboru i u Holandiji. Osumnjičeni su preko Skaj aplikacije međusobno prosleđivali fotografije na kojima se vidi kako se pakuju i pripremaju za transport paketi sa natpisom ‘Drina‘. Takođe, preko Skaj aplikacije dogovarali su i putanje broda, kao i zaustavljanje u lukama radi utovara legalnog tovara kojim bi se prikrio prevoz droge", navodi "Politika".

Da bi prikrili krijumčarenje narkotika, pripadnici "balkanskog kartela" su otvarali legalne firme. Otvorena je firma u Holandiji, a preko te firme iz Venecuele je ugovorena kupovina čeličnog otpada.

"Tako je jedna firma otovorena u Holandiji. Preko te firme iz Venecuele je ugovorena kupovina čeličnog otpada kako bi obezbedili neophodnu dokumentaciju za transport kokaina", dodaju izvori.

Pretresom kuća i stanova pronađeno je dve snajperske puške, tri automatske puške, automatski pištolj, četiri pištolja, bomba, četiri prigušivača, 24 detonatorske kapisle, pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike, silikonske maske, veća količina novca (samo na jednoj lokaciji u bunkeru, u tri plastična bureta više od 2,7 miliona evra) za koji se sumnja da potiče od prodaje droge). Takođe, pronađeno je više luksuznih automobila i skupocenih satova.

Pogledajte luksuzne automobile i skupocene satove pripadnika “balkanskog kartela”

MUP Srbije Zaplena, Balkanski kartel

Uhapšeni su M.S, M.L, M.J, D.Đ, M.M, D.N, I.C, R.R, G.P, M. R, V.S, M.P. i J.L. Oni su uhapšeni u okviru međunarodne akcije “EASY” koja je izvedena u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal. Među uhapšenima su i vođe “balkanskog kartela”. Uhapšen je i Pink Panter Dragan Đorđević Gaga, kao i Gligorije Peljević (73). Peljević je već hapšen 2015. godine u Madridu kada je zaplenjeno 3,5 tone kokaina.

Pogledajte fotografije hapšenja pripadnika “balkanskog kartela” 

MUP Srbije Narko hapsenje

Dragan Đorđević zvani Gaga je navodno bio uhapšen posle pljačke Pink Pantera u Dubaiju 2008. godine. Veruje se da je tu pljačku organizovao Milan Ljepoja koji je ubijen u Ritopeku od strane pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Među uhapšenim pripadnicima “balkanskog kartela” je i Mladen Lazarević, kum ubijenog Milana Ljepoje. Uhapšen je i Miroslav Starčević poznatiji kao “Deda” i “Đeneral”. Veruje se da je on bio glavni čovek za drogu Veljku Belivuku.

Pogledajte snimak hapšenja pripadnika “balkanskog kartela”

(MONDO/Politika)