• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS ISTIČE KRAJNJI ROK - OBAVEZNO PLATITE OVU OBAVEZU! Kašnjenje može skupo da vas košta - Kazna ide do 50.000 dinara

Autor Ivana Vlajković

Porez na imovinu fizičkih lica za ovu godinu treba da se plati 15. maja.

 Rok za plaćanje druge rate poreza je 15 maj 2023 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Druga rata poreza na imovinu fizičkih lica za ovu godinu treba da se plati najkasnije 15. maja. Ukoliko se ova obaveza ne izvrši na vreme, svaki dan kašnjenja može skupo da košta. 

Za ovu godinu mnoge lokalne samouprave po Srbiji podigle su iznose poreza na imovinu. Inače, porez se plaća u četiri rate. Prva rata se plaća do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta do 14. novembra. Opravdanje za kašnjenje neće biti ni za one obveznike koji još uvek nisu dobili rešenje od lokalnih samouprava jer je tako zakonom regulisano.

Oni koji još uvek nemaju ovaj papir, ratu treba da uplate na osnovu zaduženja iz prošlogodišnjeg rešenja jer to što se kasni sa dostavom, ne znači da će država, ako ovu obavezu ne izmire na vreme, kasniti sa kamatama ali i kaznama. Takav je zakon i ko ga ne poštuje neće mu se isplatiti, jer ne samo što će mu se za svaki dan kašnjenja zaračunati zatezna kamata, koja je oko 10 odsto na godišnjem nivou, već rizikuje i da plati kaznu od 50.000 dinara po neplaćenom kvartalu.

"Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi da budu kažnjeni sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza. Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja što znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza", kaže Đerđ Pap, stručnjak za poreze.

(MONDO/Blic Biznis)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

⭐ZORO⭐

nije mi jasno zašto ne mogu da platim odjednom kad mi stigne rešenje nego insistiraju na plaćenje u ratama

sasa

nemam zato sto je izvrsitelj prekrsio zakon i preskocio je korake u postupku izvrsenja i oteo preko NBS ceo obrtni kapital moje firme i tako me naterao da zatvorim. A i taj dug je za laznu optuzbu za kradju struje u novom stanu u novogradnji kojom radnici EPS-a pokrivaju razlike u mernim mestima jer dozvooljavaju investitorima da kradu struju dok zidaju zgrade. Ovo nije drzava, bezite odavde dok jos mozete!!!

Marko

Nema nikakve kazne od 50.000 dinara. Ne lažite narod. Postoji zatezna kamata koja je mizerna ako se zakasni mesec ili dva.

special image