Dečak ubica iz Ribnikara je na saslušanju u ponedeljak putem video konferencijske veze između bolnice i Višeg javanog tužilaštva u Beogradu, otkrio detalje o tome kako ga je i zašto vodio u streljanu, ali i ko ga je tamo učio da puca! Kako izvor Kurira otkriva, dečak, koji je istog dana kada je počinio zločin smešten u jednu psihijatrijsku ustanovu, izjavio je da ga "otac nije učio da puca, već stariji čovek u streljani".

Veoma je precizan i ne promašuje

"Izjava dečaka-ubice koji je tokom svedočenja bio hladan, bez trunke emocije i empatije prema tome što je ugasio deset života i uništio živote nekoliko desetina članova porodica ubijenih, bila je manipulacija kojom bi donekle pokušao da olakša položaj svog oca koji je u pritvoru upravo iz razloga što ga je vodio u streljanu kao i zbog toga što nije bezbedno čuvao oružje u stanu, iz kog je dečak počinio zločin", objašnjava sagovornik Kurira.

Dečak ubica, kako otkrivaju izvori tog lista, nije pitao tokom saslušanja za oca, samo je odgovarao na pitanja koja su mu bila postavljena pokušavajući da celu svoju familiju predstavi kao normalnu, običnu porodicu. "Odgovorio je da zna da ovo što je učinio nije dobro i da ne zna kakva ga budućnost čeka. Ali je bio hladan i bez emocije kada je rekao da mu je žao, ostavio je utisak deteta koje brine samo za sebe", kaže sagovornik dnevnog lista.

Doktor
Printscreen/Društvene mreže 

Prema njegovim rečima, dečak je odgovarajući na pitanja potvrdio da ga je otac odveo u streljanu, ali da ga nije on naučio da puca.

"Otac je svojevoljno dete vodio u streljanu i nosio svoje pištolje. Obučavao ga je, navodno, čovek koji radi u streljani ali na molbu oca koji je želeo da trinaestogodišnjeg sina nauči da puca iz njegovih pištolja.Otac je sve to snimao mobilnim telefonom i prijateljima se hvalio kako "njegov sin precizno, bez promašaja, puca" - otkriva izvor Kurira i podseća da je iste pištolje sin na dan masakra uzeo iz sefa i počinio masovno ubistvo.

Kako taj portal prenosi, dečak-ubica koji je ušetao naoružan u školu, ubio čuvara, zatim tri devojčice koje je zatekao na hodniku a potom i decu iz njegovog razreda koja su bila na času istorije, oružje je uspeo da uzme iz dva okreta kolutića na očevom sefu.

Majka ga zagrlila, on ostao hladan

Dečak ubica je u ponedeljak, pred saslušanje u istrazi Višeg javnog tužilaštva, prvi put posle dva i po meseca video majku, koja je prisustvovala saslušanju kao zakonski zastupnik. Kako izvor tog lista otkriva, iako se očekivalo da dečaka, koji je odvojen od porodice i boravi pod stalnim nadzorom u psihijatrijskoj ustanovi, susret s najbližima slomi, to se nije dogodilo.

"Kada je ušla u prostoriju, majka ga je zagrlila, ali je dečak ostao prilično hladan. Delovalo je kao da su stranci i da se ne radi o majci i detetu", opisuje izvor Kurira kako je protekao prvi trenutak susreta, navodeći da su svi prisutni ostali šokirani jer je na isti način proteklo i saslušanje.

hapšenje oca
Kurir 

"Kada je počelo ispitivanje, delovao je malo uznemireno, ali se onda u trenutku sabrao i bio potpuno smiren i staložen", objašnjava naš sagovornik. Dečak ubica je u jednom trenutku zaista rekao da se kaje i da mu je žao zbog zločina koji je počinio.

Zavrteo treći niz brojeva na sefu

Kako Kurir otkriva, otac dečaka koji je u pritvoru upravo zbog toga što nije adekvatno čuvao oružje imao je šifru sefa, ali ju je praktično ostavio dostupnom svakom ko je hteo da ga otvori.

"Otac je očigledno preduzeo minimalne mere zaštite, praktično nije preduzeo nikakve mere zaštite, što je potvrdilo i svedočenje njegovog sina. Dečak ubica s neverovatnom lakoćom uspeo je da dođe do dva pištolja kojima je istog jutra u 8.40 počinio masakr jer je šifra sefa imala tri broja.Međutim, prva dva bila su ostavljena baš onako kako otvaraju sef, dok je samo treća bila pomerena. Naime, broj za otvaranje bio je 687, a otac je na točkiću ostavio broj 684. Prva dva broja dečak nije ni zavrteo, zavrteo je samo treći niz brojeva i iz drugog pokušaja sef se otvorio - otkriva izvor portala.

Porodice žrtava i advokati jednoglasno protiv Anketnog odbora 

Zora Dobričanin Nikodinović potvrdila je i saznanja da su porodice, oštećeni kao i njihovi zastupnici protiv formiranja Anketnog odbora Skupštine Srbije.

Zora Dobričanin.jpg
Kurir TV/Screenshot Zora Dobričanin Nikodinović

"Oštećeni roditelji i deca, kao i svi mi punomoćnici porodica nastradale dece, kao i advokati - punomoćnici porodica dece koja su povređena i traumatizovana ovim masakrom, jednoglasni smo u stavu da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku bio kontraproduktivan i mogao bi da ugrozi tužilačku istragu i krivične postupke u celini i kontaminira dokaze, jer bi činjenice i dokazi od značaja za krivični postupak mogle da izađu u javnost pre suđenja", objasnila je advokat Zora Dobričanin Nikodinović, zastupnica jedne od oštećenih porodica.

Sam provalio u plakar i otvorio sef

Kako navodi, dečak je sam priznao da je otvorio plakar u hodniku u kom je stajao sef.

"Još uvek je otvoreno pitanje da li je dečak možda znao punu šifru, nagađanja da je sam „provalio“ tako što je vratio kamere koje pokrivaju taj deo stana pale su u vodu, jer kamere ne zumiraju toliko da bi preko njih mogao da vidi šifru. Dakle, ili mu je otac već ranije dao, ili je jednostavno postupak oca da ostavi praktično punu šifru na sefu i ne obezbedi ga adekvatno doveo do toga da dečak bez ikakvih problema dođe do oružja", otkriva izvor portala.

Nije tačno da je dečak izrazio kajanje

Advokat Zora Dobričnin Nikodinović punomoćnik članova porodice jedne od ubijenih devojcica danas je izjavila u gostovanju na Prvoj televiziji da nisu tačni navodi da je otac dečaka-ubice oružje čuvao na "apsolutno bezbedan način", kako to tvrdi njegov branilac.

Kurir/Tamara Trajković Vračar pucnjava u školi 2

"Nije tacno da je oružje čuvano na "apsolutno bezbedan nacin" kako je to iznela branilac okrivljenog, iz tog razloga sam od mojih klijenata, porodice ubijene devojcice zamoljena da ovo demantujem. Takođe, nije tačno ni da je dečak izjavio da otac nije taj koji mu je prvi omogućio da puca i koristi oružje - naprotiv, upravo na moja pitanja je odgovorio suprotno od ovog što branilac tvrdi", kaže Zora Dobričanin Nikodinović.

Ona se posebno osvrnula na navode advokatice Irine Borović, koja je posle ispitivanja decaka u istrazi koja se vodi protiv njegovog oca izjavila da je on "više puta izrazio duboko kajanje".

"Niti je izrazio kajanje, niti je iko od prisutnih iz bilo koje rečenice dečaka ubice mogao da shvati da on izražava kajanje",  kaže poznata advokatica koja zastupa porodicu ubijene devojcice i koja je prisustvovala ispitivanju dečaka putem video linka koji je uspostavljen izmedu psihijatrijske klinike na kojoj je smešten i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje vodi istragu protiv njegovog oca.

BONUS VIDEO:

"Otkriveni šokantni detalji o 13-godišnjem dečaku ubici: Tragamo za psihološkim profilom nakon masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribrikar" Kurir TV

(MONDO/Kurir)