Nakon što je programer Đ. A. (57), kako se sumnja, u četvrtak aktivirao eksplozivnu napravu u zgradi u Smederevu kojom prilikom je nastradao, dok su brat i sestra, N. P. (21) i M. P. (22), povređeni, istražitelji utvrđuju koji eksploziv je upotrebio, kao i gde ga je nabavio.

Kako se saznaje, postoje sumnje da je Đ. A. razoran eksploziv doneo sa ratišta u Hrvatskoj, gde je bio devedesetih godina. "Sumnja se da je Đ. kobnog dana nakon dugogodišnjih problema sa svojim podstanarima odlučio da "reši agoniju", koja je navodno nastala zbog neplaćene kirije i računa", podseća izvor.

Dodaje da je okidač bio to što su Đ. sudski izvršitelji došli da plene imovinu zbog duga od 7.000 evra koji je napravljen u stanu koji je on pre pet godina izdao porodici. "Ne isključuje se mogućnost da je Đ. eksploziv razorne moći doneo pre više od 20 godina sa ratišta i da ga je čuvao u kući u kojoj je živeo sam, a koju je nasledio od pokojnog oca. Eksploziv je izuzetno jak, razorna moć mu je ogromna, jer je detonacija razrušila sve stanove na petom i četvrtom spratu zgrade, a eksplozija se osetila u čitavom Smederevu", navodi naš izvor. 

Istražitelji utvrđuju poreklo eksploziva. "Detaljna istraga koju vodi Više javno tužilaštvo u Smederevu utvrdiće da li su ova saznanja i pretpostavke tačne, kao i koja količina eksploziva je bila u pitanju. Prema nekim nezvaničnim procenama, radi se o tri kilograma eksploziva, a Đ. je paklenu napravu u zgradu doneo u rancu", kaže izvor i podseća da je od siline detonacije Đ. telo bilo raskomadano.

Rođaci i prijatelji Đ. A. kažu da su šokirani njegovim činom, opisuju ga kao mirnog i povučenog čoveka. "Pitamo se odakle njemu eksploziv. Ili ga je doneo sa ratišta ili ga je sam napravio. On je bio pametan čovek, bavio se kompjuterima, pretraživao je internet, moguće i da je na internetu video kako se prave te naprave i da je sam smućkao nešto. Deluje nam kao da nije ni bio svestan koliko je taj eksploziv moćan i jak", pričaju prijatelji pokojnog čoveka.

BONUS VIDEO: 

SMEDEREVO: U eksploziji zgrade poginula jedna, a povređene dve osobe Kurir televizija

 (MONDO/Kurir.rs)