Jezivo ubistvo u Niškoj banji šokiralo je Srbiju, a dečaci koji su se sukobili su bili najbolji drugovi. Oni su se sukobili danas oko 11 časova u dvorištu da bi sukob nastavili u potkrovlju kuće gde je jedan dečak izbo drugog. Roditelji ubijenog Andreja Simića (13) iz Niške Banje kažu za Kurir da neće stati dok nadležni organi ne procesuiraju roditelje dečaka (13) koji im je 5. oktobra nožem nasmrt izbo sina.

Svesni su da dečak ne može da odgovara pred sudom zbog svojih godina, ali smatraju da su njegovi majka i otac na neki način odgovorni, te žele da se na sudu utvrdi da li su zanemarivali i zapuštali sina. Sanja i Mića Simić, kako kažu, imaju sumnje koje ukazuju na to da je dečak ubica planirao zločin, kao i da je pored njihovog sina možda nameravao da ubije još dvojicu dečaka.

Simići kažu da je dečak, koji je od zločina smešten na psihijatrijsku kliniku u Beogradu, kobnog jutra pozvao Andreja i još dva drugara da oko 11 sati dođu kod njega. Međutim, došao je samo Andrej. "Sve je jako čudno. Dete nam je bilo kući. Sačekao je da završi neki zadatak koji sam mu dao. Andrej je onda bukvalno otrčao kod njega da se dogovore za neki turnir, pa da idu u školu. Nije bilo nikakve svađe. Nije tu rasprave bilo među njima. Kuće su nam malo udaljene i kratak period je prošao od kada je otišao i kad sam se čuo sa sinom poslednji put. Naša tragedija se dogodila odmah posle toga, par minuta posle, što me i navodi na zaključak da je sve to bilo osmišljeno", kaže Mića.

"Jednog dečaka nije pustila majka, a drugi je zaboravio telefon, pa nije ni video poruku", objašnjava otac i dodaje: "Što se tog deteta tiče, njegova "žuta minuta" je mogla da se dogodi bilo gde, a stalno je sa sobom imao nož ili noževe, Andrej nam je pričao da ih je donosio i u školu. Neverovatno mi je da niko od psihologa, pedagoga nije primetio da se angažuje oko stručne pomoći tom dečaku. Jedini koji je hteo da mu pomogne je moj Andrej. Hteo je da ga socijalizuje i onda se dogodilo šta se dogodilo."

Otac priča da je upozoravao majku deteta da on ima pun ranac sečiva, ali ona mu je rekla "da mu to služi za igru!?". Saša Knežević, adovkat ožalošćenih Simića kaže da će oni insistirati da nadležni pokrenu postupak kako bi se utvrdilo da li je osumnjičeni trinaestogodišnjak bio zanemarivan od strane svojih roditelja. "Prosto je neverovatno da se ne raspravlja o eventualnoj odgovornosti roditelja tog dečaka", rekao je Knežević.

Svi žitelji Niške Banje s kojima smo razgovarali kažu da je neophodno utvrditi odgovornost roditelja maloletnog ubice. Kako nam kažu, oni su i ranije bili zabrinuti ponašanjem ove porodice. Naime, naša redakcija je došla u posed dve fotografije koje je ranije na Fejsbuk okačila majka osumnjičenog dečaka, a koje je nakon zločina obrisala. Na jednoj fotografiji njen maloletni sin stoji iznad medveda igrače sa lovačkim nožem u ruci i simulira klanje, a na drugoj slici je majka koja drži pištolj uperen u objektiv.

BONUS VIDEO:

ŠOK U SUBOTICI: Šta će biti sa zločincima koji su KRALI I PRODAVALI LEŠEVE ŽIVOTINJA? Orlić: Policija u zamrzivaču PRONAŠLA I OVO Kurir TV

 (Kurir/MONDO/N.D.)