U Višem sudu u Beogradu svedočenjem roditelja ubijene dece i čuvara u OŠ "Vladislav Ribnikar" nastavljeno je suđenje u parničnom postupku protiv porodice dečaka ubice, odnosno majke, oca i dečaka koji je u pomenutoj školi ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba. Na suđenju su danas prvo svedočili Anđelko i Natalija Aćimović, roditelji ubijene devojčice, koji su ispričali kako je ta porodica funkcionisala i koliko je njihova ćerka njima ulepšavala svaki dan.

Njihova ćerka ranjena je 3. maja, ali je podlegla povredama 15. maja. Njen otac je opisao da je u bolnici bila natečena, jer joj je jedan metak bio u glavi, dok su se oni svaki dan nadali da će ipak preživeti uprkos prognozama lekara. Osvrnuli se sa na tužene, odnosno porodicu dečaka koji je pucao, i naveli da je to devijantna porodica kojoj je samo bio bitan novac i karijera.

"Jasno je da je to devijantna porodica koja ne oseća ni malo griže savesti ni odgovornosti. Niko ne misli da je on (otac dečaka) imao želju da tinejdžer ubije toliko ljudi, ali mu je dao sredstvo da ubije", tvrdi Anđelko Aćimović.

Majka ubijene devojčice navela je da su je majke druge ubijene dece tešile da život ide dalje, ali kada je pogledala u njih, njihove oči su bile mrtve. Svedočili su i roditelji ubijenog stražara Dragana Vlahovića koji su rekli da je on bio najbolji od najboljih i da je mnogo voleo decu.

Kurir/Nenad Kostić Porodica ubijene dece u školi Vladislav Ribnikar

Sledeći svedoče članovi porodice Kobiljski. Juče su svedočili roditelji ubijenog dečaka i dve devojčice. Tužbu za naknadu štete podnelo je ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac. Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica ili ga eventualno odbija. Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica. Sud je ranije odredio u odnosu na oca dečaka privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku. U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja dečak učio da puca.

U sudu se vodi još jedno suđenje po tužbi protiv porodice dečaka ubice, škole i države, koju su podneli članovi porodice Dukić, čija je ćerka ubijena u školi.

BONUS VIDEO

Mama devojčice ubijene u školi Vladislav Ribnikar MONDO

(Mondo/RTS/M. Š.)