Đorđe Ilić (16) iz Šapca poginuo je u noći između prošlog četvrtka i petka, kada ga je, prema prvim informacijama, na pruzi Beograd - Bar, u Valjevu, udarila struja. Zbog te nesreće koja se dogodila u železničkoj stanici Valjevo, IŽS ponovo upozorava, posebno mlade, da se ne penju na vagone i ne približavaju kontaktnoj mreži iznad pruge, jer tako direktno ugrožavaju svoje živote.

"Gde god da se okrenem osetim da je tu, pored mene, muči me to što ne znam šta se mom detetu zaista desilo, verujem da nije bio sam kobne noći i da bi neko mogao da mi kaže kako je moj Đole nastradao", ovim rečima za Kurir počinje svoju priču Nataša Ilić, majka dečaka koji je stradao od strujnog udara u Valjevu, a u nadi da će saznati potpunu istinu o smrti sina. Misterija je zbog čega je ovaj šesnaestogodišnjak u 23 sata izašao iz stana i otišao do pruge koja je prilično udaljena od mesta gde je živeo.

"Smrt mog deteta je nerazjašnjena, muči me zašto bi izašao iz svog stana tako kasno, a išao je sutradan u školu. On je bio odgovoran i dobar, ne bi tek tako otišao sam do pruge do koje ima sigurno pola sata hoda. On je svojoj stanodavki, kod koje smo iznajmljivali sobu da bi on mogao da ide u srednju školu u Valjevu, koju je toliko želeo, kobne večeri rekao da će da izađe i da se vraća za pet minuta", kaže Nataša i objašnjava da je još čudnije što nije poneo sa sobom ništa osim telefona i slušalica.

"To mi deluje kao da se sa nekim dogovorio da se vide. Stanodavka ga je pitala gde će, rekla mu da je kasno, ali je on odgovorio da ne brine i da se odmah vraća. Žena, pretpostavljam da je zaspala kad je on otišao, ujutru je videla da ga nema, a na krevetu mu je bila torbica, novčanik, sve stvari koje bi mu trebale, poneo je samo telefon. Sa nama se čuo pola sata pre nego što je izašao, ali nije ništa pomenuo, to mi je isto čudno", kaže majka.

Prema njenin rečima, stanodavka je tada pozvala školu i oni su joj rekli da se nije pojavio.

"Pozvala je i mog supruga, on joj je rekao da zove policiju, a ja sam se već spremila da krenem u Valjevo. Svašta mi je prolazilo kroz glavu, ali nikako nisam pomišljala na najgore. Vozila sam, i kad sam stigla rekli su mi da će nas inspektor sprovesti do lica mesta, ali mi niko nije rekao da mi je dete mrtvo. Kad mi je inspektor rekao da izađem iz auta, videla sam da svi čuče oko kanala, tad sam znala da je to to", kaže majka.

Peo se na vagon?

Nataša objašnjava da je telo njenog sina, verovatno od jačine strujnog udara, završilo u kanalu pored pruge, ali da je ipak nejasno na koji način je došlo do nesreće.

"Rečeno nam je da se popeo na vagon koji je bio vlažan, da se okliznuo i uhvatio za žicu i da je tako nastupila smrt. Mi ipak mislimo da se nije hvatao za žicu, jer u tom okruženju gde su visoki naponi dovoljno je da ste blizu, a on je imao i telefon u desnoj ruci i slušalice u ušima. Imao je opekotine na toj šaci i po ušima. Hoću samo da znam kako mi je dete stradalo", kaže Nataša.

Nataša se nada da će istraga o smrti njenog deteta biti proširena i da će se utvrditi da li je bio sam kobne večeri i da li je možda neko od njegovih prijatelja video šta se desilo, ali da se uplašio i pobegao.

BONUS VIDEO:

Opomena za pijane vozače: Osam i po godina za smrt mladog rudara - ostavio dvoje dece M.S./Privatna arhiva

(Kurir/MONDO/U.M.)