Potraga za Anom Knežević Haneo koja je 2. februara u Madridu nestala pod veoma nerazjašnjenim okolnostima i dalje je u toku. Ana je bila poznata po svojoj strasti za putovanjima, životinjama, druženju prijateljima i porodicom. Kada je njen mlađi brat Felipe (35) želeo da se preseli iz Kolumbije na Floridu, Ana je bila ta koja ga je zaposlila u jednoj tehnološkoj kompaniji koju je vodila sa svojim mužem Davidom Kneževićem, IT stručnjakom poreklom iz Srbije, prenosi magazin "People".

"Ona mi je dala hranu, smeštaj i sve smernice", rekao je Felipe Henao.

Godinama unazad, Ana je pomogla Felipeu kada se preselio u Englesku kako bi volontirao s osobama sa invaliditetom. "Platila mi je karte, kao i laptop koji koji mi je bio potreban. Rekla mi je da će to biti sjajno iskustvo. I bila je u pravu, jer je to bila jedna od najboljih godina mog života. Uvek sam joj govorio da nije bilo nje, ne znam šta bih radio", prisetio se Anin brat.

Na konferenciji za novinare 9. maja, Felipe je pozvao sve koji imaju informacije o Ani da se jave.

"Još uvek se nadamo da ćemo saznati gde je moja sestra. Ako je negde napolju, samo želim da joj kažem da je svi volimo, nedostaje nam, podržavamo je, mi smo njen glas", rekao je Henao, prema izveštaju WSVN-a. 

Prijateljica dobila zabrinjavajuću poruku

Ana je otputovala iz Floride u Madrid 27. decembra 2024. godine, nakon što se razvela od Davida Kneževića, njenog muža sa kojim je bila 13 godina.

"Rekla mi je da joj se zaista sviđa kultura u tom gradu i atmosfera i da želi da ode tamo da živi", kaže Anina najbolja prijateljica Sana Rameo.

Ana je želela da osnuje neprofitnu organizaciju "koja bi pomagala ženama koje su bile zlostavljane ili su bile u teškoj situaciji", ispričala je njena prijateljica i dodala da joj je upravo osnivanje ove organizacije bio cilj nakon razvoda.

Rameo je rekla da se sa Anom sastala u Austriji u januaru i da je bio plan da 8. februara dođe u Madrid da je poseti, ali je Ana, sa kojom je svakodnevno razgovarala, jednostavno nestala. Prema njenim rečima, shvatila je da nešto nije u redu 3. februara kada je dobila čudne poruke koje su navodno bile od Ane, a u kojima je pisalo da je upoznala divnog muškarca na ulici i da ide kod njega kući, dva sata udaljenoj od Madrida, gde je signal za mobilni telefon slab.

"Bila sam veoma zbunjena. Rekla sam: 'O čemu pričaš? Šta se dešava? Ovo nije bezbedno. Podeli svoju lokaciju. Nešto nije u redu'", objašnjava Rameo za magazin "People". 

Ana Knežević
društevene mreže 

Kada Ana nije odgovorila na njene poruke, kontaktirala je jednu od Aninih prijateljica u Madridu i obavestila odmah obavestila vlasti. Ona dodaje da je Ana razgovarala sa prijateljem telefonom uveče 2. februara i da ništa nije ukazivalo da će doći do ovakve tragedije.

"Samo se šalila. Bila je potpuno normalna", istakla je prijateljica.

U policijskom izveštaju od 7. februara, koji je "People" dobio, Felipe je rekao vlastima da su Ana i David "prolazili kroz težak razvod i da je u pitanju velika suma novca koja treba da se podeli između njih dvoje, a da njen bivši muž nije zadovoljan time".

"Neću stati dok pravda ne bude zadovoljena. Nedostaje mi svakog minuta. Sanjam da će se vratiti. Bila je divna", naglasila je Rameo.

Sigurnosne kamere snimile čoveka koji liči na Kneževića

Ana je poslednji put viđena na sigurnosnim kamerama kako ulazi u svoj stan oko 14:30 časova, 2. februara 2024. godine. Te večeri, oko 21:27 časova, nadzorne kamere su zabeležile čoveka sa kacigom kako ulazi u zgradu. Čovek za kog vlasti kažu da liči na Kneževića, koristio je sprej da prekrije sigurnosne kamere u zgradi. Zatim je viđen kako lepi traku na bravu ulaznih vrata zgrade, kako bi sprečio zaključavanje i omogućio kasniji ulazak, prema federalnoj tužbi. Oko sat vremena kasnije čovek je viđen kako izlazi iz lifta sa nečim što je ličilo na kofer. Španska policija je kasnije pretražila Anin stan i nije pronašla tragove njenog mobilnog telefona, laptopa ili punjača.

Tokom istrage, vlasti su pronašle prodavca u čijoj radnji je prodata marka farbe koja je korišćena za prekrivanje sigurnosne kamere.

"Snimci iz prodavnice prikazuju osobu koja izgleda kao Knežević kako kupuje sprej farbu zajedno sa dva rolna lepljive trake i to baš 2. februara", navodi se u tužbi.

Istražitelji su takođe razgovarali sa Kolumbijkom koja je upoznala Kneževića putem interneta u oktobru 2023 godine. Žena je rekla vlastima da joj se Knežević, 3. februara, obratio preko aplikacije "WhatsApp" i da je od nje tražio pomoć u prevođenju poruke na "savršeni kolumbijski španski." Knežević je zatim navodno rekao da je prevod za prijatelja u Srbiji "koji piše scenarij o kolumbijskom liku". Takođe, navodno je tražio da prevede: "juče posle terapije mi je trebala šetnja i on mi je prišao na ulici! Neverovatna veza. Kao nikada do sada", navodi se u tužbi. Žena je kasnije kontaktirala vlasti, nakon što je njena majka pretražila Kneževićevo ime na internetu i saznala da je njegova žena prijavljena kao nestala u Madridu, dodaje se u tužbi.

Podsetimo, FBI je 4. maja uhapsio Kneževića na aerodromu u Majamiju i optužio ga za otmicu njegove bivše supruge. Istražitelji veruju da je on u stanu u kom je poslednji put Ana viđena živa, ubio suprugu i njeno telo spakovao u veliki kofer.

BONUS VIDEO:

Ovo su prve komšije ,žive iza kuće gde je nestala Danka Ilić  MONDO

(Mondo/A.V.)