Supružnici M.M. i M.M.M. iz Niške Banje, roditelji dečaka M.M. (13) koji je 5. oktobra 2023. godine nožem ubio druga iz razreda A.S. (13), saslušani su u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu zbog sumnje da su počinili krivično delo zapuštenje i zlostavljanje maloletnog lica. U OJT u Nišu potvrđeno je da će dokazni postupak nastaviti saslušanjem drugih svedoka.

"Roditelji trinaestogodišnjeg dečaka saslušani su zbog sumnje da su počinili počinili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Maloletnik u ovom postupku ima status oštećenog", rekao je portparol Osnovnog javnog tužilaštva Vladimir Stanojević.

Prema njegovim rečima u nastavku dokaznog postupka biće saslušani roditelji ubijenog A.S. kao i komšije roditelja dečaka ubice koji je krivično neodgovoran zbog svojih godina pa se protiv njega ne može voditi postupak. Mića Simić, otac ubijenog dečaka, ogorčen je tokom krivičnog postupka protiv roditelja dečaka ubice jer i nakon punih osam meseci od zločina još nije okončan, a posebno svojim statusom u toj krivičnoj materiji.

"Nemamo nikakve informacije o postupku jer nemamo status oštećenih. Sve što saznajemo, saznajemo iz medija. Nemamo uvid u izveštaj psihijatrijskog veštačenja. Ono što sam mogao nezvanično da saznam, jeste to da ono što ja pričam mesecima unazad mesecima taj izveštaj potvrđuje. A to je da je dete imalo problem jedan duži vremenski period, gde niko od nadležnih nije hteo da reaguje kao ni njegovi roditelji. Same činjenice govore da je dečak ubica sve ovo planirao i da je rešio tog dana da uradi i da nije kući, uradio bi u školi.

Očekujemo u narednom period i nas da saslušaju, što je apsurd jer je to trebalo da se uradi mnogo mnogo ranije. Praktično, da je tužilaštvo htelo, mogli su da imaju završenu priču. Da imaju kompletne naše izjave, kompletne izjave roditelje dečaka ubice, svedoka, veštačenje telefona, forenzičku obradu fotografija koje smo dostavili. Apsolutno ništa od toga nisu hteli da urade. Vadili su se na izveštaj iz psihijatrijske ustanove koji je tek skoro stigao. A do sada su kompletnu priču mogli da završe i da se podigne optužnica i počne suđenje. Međutim, iz nekog interesa se sve odugovlači, verovatno idu na soluciju da prođe što više vremena kako bi sama težina krivičnog dela u javnosti bila smanjena, ne vidim drugi razlog.

Dok ne dobijemo status oštećenih upotrebićemo sva pravna sredstva. Ovo je sramota, dati ovako rigidno tumačenje zakona je apsurd. Poziv iz tužilaštva još nismo dobili, ima nekih naznaka da ćemo dobiti u toku meseca", kaže Mića.

Punomoćnik porodice ubijenog dečaka advokat Saša Knežević kaže da su još pre mesec dana podneli pritužbu na rad Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu zbog toga što se ništa nije događalo u istrazi osam meseci, ali I zbog toga što roditelji ubijenog A.S. imaju i dalje status svedoka a dečak ubica - oštećenog. "Čekamo odgovore iz višeg tužilaštva, ali roditelji A. ne dobiju status oštećenih u postupku zadnja stanica za žalbu nam je Republičko javno tužilaštvo", rekao je Knežević

Dečak ubica je krivično neodgovoran, ali je protiv njegovih roditelja OJT Niš pokrenulo krivični postupak zbog sumnje da su počinili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Postupak je stajao u mestu nekoliko meseci jer se, kako su objasnili u OJT Niš, čekalo na veštačenje M.M. da bi se preduzimali drugi koraci

BONUS VIDEO:

OSUMNJIČENIMA ZA UBISTVO MIJATOVIĆA TEŽA KAZNA AKO SU TRENIRALI BORILAČKE VEŠTINE?! Antonović: Deca su fizički jača, a psihički... Kurir teleivizija

(Blic/MONDO/A.B.)