Protiv roditelja maloletnog dečaka (13) koji se sumnjiči da je u Niškoj Banji 5. oktobra prošle godine ubio svog druga iz razreda A. S. sa 37 uboda nožem, pokrenut je postupak u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, saznaje Kurir. U saopštenju OJT koje je dostavljeno Kuriru se navodi "da se pred ovim tužilaštvom vodi postupak protiv M.M. i M.M.M. iz Niške Banje, roditelja maloletnog dečaka zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl.193 st.1 КZ".

"Maloletni dečak u ovom postupku ima svojstvo oštećenog lica. Postupajući javni tužilac je dana 18. decembra 2023.godine doneo naredbu da se obavi psihijatrijsko veštačenje maloletnika koje je povereno Кlinici za psihijatrijske bolesti dr 'Laza Lazarević' u Beogradu, u kojoj je maloletnik i smešten. Кako se radi o veoma kompleksnom i opsežnom veštačenju do donašnjeg dana nam nije dostavljen nalaz i mišljenje komisije navedene ustanove. Nakon prijema nalaza i mišljenja, ovo tužilaštvo će preduzeti dalje dokazne radnje u cilju utvrđivanja elemenata gore navedenog krivčnog dela i nakon sprovedenih dokaznih radnji doneće javnotužilačku odluku, doslovce je navedeno u saopštenju.

U proglasu OJT se i podvlači:

"Još jednom napominjemo da je maloletnik u ovom postupku oštećeni, a roditelji ubijenog dečaka ne učestvuju u ovom postupku, stoji u saopštenju koje je potpisala Uprava Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu. Advokat ožalošćene porodice, Saša Knežević je naveo kratko za "Kurir": "Ja sam šokiran tim saopštenjem gde neki navodi nisu jasni".

A. S., inače omiljen dečak u Niškoj Banji je bio drug osumnjičenog i pored toga što njegovoj porodici nije bilo milo što se druži s njim. A. S. ga ja povlačio za sobom, upisao ga je na košarku, hteo je da ga socijalizuje jer je dečak pokazivao nasilni karakter. Roditelji A. S. su ukazivali da maloletnik u rancu nosi noževe, da je u specifičniom godinama kada bi na to neko trebalo da obrati pažnju, ali niko nije regaovao. Prema rečima, ni roditelji maloletnog dečaka nisu reagovali s izgovorom da se "on igra sa tim noževima i sečivima". Ni Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" nije preduzela korake, iako je bilo poznato da je jednom dečaku ranije držao nož pod grlom.

Kobnog 5. oktobra prošle godine, A. S. je ujutru posle 9,00 sati otišao kod njega kući u Tošketovoj ulici u Niškoj Banji. Među njima do tada nije bilo nekih sukoba, a oko 11 sati je odjeknula Srbijom zastrašujuća vest da je dečak ubio dečaka. Pored maloletnog dečaka i A.S., u kući je trebalo da se nađu još dvojica dečaka, ali sticajem okolnosti nisu došli kući kod osumnjičenog.

BONUS VIDEO:

Ubistvo u Novom Sadu Kurir televizija

(Kurir/MONDO/J.D)