• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRI: Državni vozač na benzinu zaradio 30.000 evra

Izvor Beta

Državna revizorska institucija (DRI) podnela je krivičnu prijavu protiv N. L, vozača Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, jer je utvrđeno da je oštetio budžet za oko 3,4 miliona dinara, izjavio je danas predsednik DRI.

Revizijom poslovanja državnih organa utvrđeno je da je N. L. falsifikovanjem službenih isprava, dok je bio vozač republičkog pravobranioca, prikazivao uvećanu potrošnju benzina i pređenu kilometražu, rekao je šef državnih revizora Dragoslav Sretenović novinarima u Aranđelovcu, na skupu na kojem je predstavljen rad DRI.

Sretenović je naveo primer da je marta 2012. godine osumnjičeni N. L. Upravi za zajedničke poslove dao na potpis da je automobilom "škoda" prešao 9.702 kilometra i potrošio 1.418 litara benzina, dok je pravobranilaštvo imalo podatke da je u tom mesecu vozilo prešlo 1.702 kilometra i potrošilo 346 litara benzina.

Predsednik DRI rekao da se putni nalozi koji su predstavnici DRI zatekli u Upravi potpuno razlikuju od prethodno pomenutih.

Sretenović je rekao da je vozač da bi pravdao gorivo koje je kupovao, različito pisao lokacije, odnosno republičkom pravobranilaštvu je dostavljao putne naloge sa lokacijom Beograd-lokal, a upravi sa tačnim lokacije u unutrašnjosti na koje je odlazio (Smederevska Palanka, Paraćin, Kragujevac...)

Nakon toga, vozač je nastavio sa evidentiranjem putnog naloga kupovinom goriva na različitim pumpama.

"Na koji način je zloupotrebio vozilo sud će dati konačnu odluku, ali je došlo do dopisivanja relacija da bi se opravdalo gorivo koje je trošeno", kazao je predsednik DRI.

N.L je vozio republičkog pravobranioca u to vreme, koga je takođe zloupotrebio jer je potpisivao podatke ne znajući o čemu se radi, naveo je Sretenović.

On je rekao da je to prva revizija svrsishodnosti koja je obavljena u Srbiji, a u toku je nova koja se odnosi na raspolaganje nepokretnostima u Srbiji budući da se pokazalo da država ne raspolaže jedinstvenom evidencijom. Ta revizija će biti završena naredne godine.

Postupak revizije svrsishodnosti trajao je oko godinu dana, a revizija je obuhvatila službena vozila direktnih korisnika budžeta, odnosno vlade, vladinih kancelarija i službi, ministarstva, uprave i direkcije u sastavu ministarstava.

U Srbiji 27.000 službenih vozila

Prema podacima koje su dostavli 126 direktnih korisnika budžeta ukupan broj službenih voziila u Srbiji je 26.966.Od tog broja, 6.244 su vozila opšte namene, a 20.722 vozila posebne namene. Službena vozila opšte namene su od dana nabavke do 31. decembra 2012. godine prešla blizu 590 miliona kilometara dok su u 2012. godini prešla ukupno više od 67 miliona kilometara, odnosno u proseku 12.000 kiliometara po vozilu.

 Krivična prijava se odnosi na podatke iz revizije svrsishodnosti upravljanja državnim vozilima u 2013. godini. To je bila prva revizija svrsishodnosti koju je uradio DRI, a u toku je revizija svrsishodnosti upravljanja državnim vozilima.

Revizori su utvrdili da je u državnom vlasništvu 580.000 objekata kojima raspolaže 12.000 budžetskih korisnika.

DRI će krajem godine objaviti 130 izveštaja revizije poslovanja budžetskih korisnika u 2013. godini, a ta institucija je objavila 269 izveštaja na osnovu kojih je zbog utvrđenih nepravilnosti podnela 747 prijava protiv 898 odgovorih lica.

Od toga je 160 prijava pravosnažno rešeno, među kojima je 121 osuđujuća.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 15

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lazar

To je samo pokrao na benzinu a gde su fiktivne popravke, servis, pranja i zamene guma, akumulatora,razer\vnih delova i t d. To revizor ne ume ni da zamisli koliko jednom drzavnom vozacu ima prostora za kradju. ada njegov sef ne posumnja.

Dusan

Ala ovaj ZZ izlupeta, i to dobro.

Filip

I vi stvarno mislite da je to vozač uzeo!Naivni ste,neverovatno

MONDO REPORTAŽA

DRI prijavila vozača koji je na računima za gorivo zaradio 30.000 evra