Kamioni samo prolazili

KRIMINALCI "PREOTELI" SPRSKU CARINU, UVOZILI ŠTA SU HTELI: Pljušte otkazi u ovom državnom sektoru, zgrnuli MILIONE EVRA

Autor Tamara Sekulović

Kriminal u Upravi carine je pre dva dana pomenuo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Istraga je u toku.

Pod lupom nadležnih je kršenje zakona u okviru poslovanja Uprave carine koje je omogućilo pojedinim funkcionerima (ne samo iz sveta politike, već i sporta) da steknu enormno bogatstvo.

Prema rečima dva nezavisna izvora, po svemu sudeći, izvesno vreme neki tovari koji su prolazili carinu nisu uopšte kontrolisani.

"U Srbiju su ulazili tovari kutija, roba uopšte nije kontrolisana, nisu otvarane kutije. Kamioni su samo prolazili. Ta roba nije carinjena, a pitanje je i šta je bilo u tim kutijama. Moglo je na papiru da piše i krompir, a unutra da bude ko zna šta", kažu izvori.

Na ovaj način je, dodaju, grupa funkcionera, koja je praktično kontrolisala delove carine, ostvarila dobit u milionima evra.

Kriminal u Upravi carine je pre dva dana pomenuo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom gostovanja na TV Prva, govoreći o organizovanom kriminalu i praćenju članova porodice, Vučić je provukao i dešavanja u ovom sektoru.

"Interesantno je koji su se ljudi time bavili i šta su sve tamo radili, koji nikakve veze s carinom nisu imali, ali su to preuzeli pod svoju kontrolu i radili šta im je padalo na pamet", naveo je tada predsednik Vučić.

U ovom državnom organu je u poslednjih mesec dana došlo do značajnih kadrovskih promena. Smenjen je dotadašnji direktor Miloš Tomić, a na njegovo mesto je došao Branko Radujko.

Otkaz je pre nekoliko dana dobio i Nemanja Manjak, nekadašnji šef odeljenja za suzbijanje krijumčarenja UC, kasnije savetnik u tom odeljenju. Kako navodi izvor, u toku su češljanja dokumentacije u vezi sa ovim malverzacijama na carini.

(Mondo/Kurir)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.