Crna hronika

UMRO ŽESTOKI MOMAK IZ DEVEDESETIH - BIO BLIZAK SA LJUBOM ZEMUNCEM: Šoškić preživeo paklene godine, ali ne i OVO!

Autor Jelena Bojić Obradović

Momir Šoškić je, kao i njegov brat, poslednjih pet godina njegovog života bio veoma blizak sa Ljubom Zemuncem.

Izvor: Facebook/Printscreen/Legende devedesetih

Jedan od žestokih momaka iz vremena devedesetih godina Momir Šoškić preminuo je od posledica korona virusa.

Momir je brat mnogo poznatijeg Momčila, a obojica su bili veoma bliski sa Ljubomirom Magašem, poznatijim kao Ljuba Zemunac.

Momčilo, bap kao i Momir, proveli su sa Ljubom Zemuncem njegovih poslednjih pet godina života, a na Momčilovim rukama je Ljuba i izdahnuo.

Momčilo Šoškić je poslednjih godina aktivan u javnom životu, te je gostovao i u nekoliko emisija.

Momir koji je danas preminuo bio je nešto povučeniji.

Da podsetimo, Ljubomir Magaš iliti Ljuba Zemunac bio je poznat i uticajan kako u jugoslovenskom tako i evropskom podzemlju.

Ljuba je od šeste godine rastao bez oca. Njegovi roditelji su se rastali a brigu o njemu preuzela je majka Rosa.

Posle osnovne škole Ljubomir upisuje Školu učenika u privredi, auto-limarski zanat. Stari majstori sećali su se Ljubomira, govorili su da je dolazio na praksu u IMT-ov pogon u Dobanovcima, ali za fabriku se nije mnogo zanimao – vukla ga je ulica.

Počeo je da trenira boks i rvanje. Bio je mnogo snažan u ramenima a na rukama je mogao da hoda kilometrima. Tada počinju dokazivanja i tuče jer, kako je i sam govorio, "u gradu ima mesta samo za jednog najjačeg".

Tokom 1965. godine, Ljuba je bio hapšen zbog grebanja automobila, pretnji plastičnim pištoljem i zbog tuča. Prvo je ukrao “fiću”, potom i “fijat 1300”, pa “opel rekord”. Osuđivan je zbog krađa ženskih torbi u Beogradu, Nišu i Kopru. Sve do 1967. to se smatralo sitnim bezobrazlucima, a onda je u jednoj tuči na Tehnološkom fakultetu Ljuba prebio studenta Vladimira Vučkovića. Strahujući od policije, prvi put je pobegao u inostranstvo. Nakratko se sakrio u Austriji.

Po povratku je otišao u vojsku koju je služio na Ohridu. Tada je već imao nadimak Ljuba Zemunac, i bio je poznat i kao bokser beogradskog “Radnickog”, poluteškaš.

Međutim, ozbiljnije delo stiže već 1967. godine kada je osuđen zbog silovanja. Na teret mu je stavljeno da je sa Radetom Ćaldovićem Ćentom i Zoranom Milosavljevicem Robijom silovao jednu devojku. Osuđen je na 32 meseca zatvora i robiju je odležao u Sremskoj Mitrovici.

Ring mu nije bio dovoljan, a nasilničko ponašanje postalo je njegova svakodnevica. Imajući u vidu da mu je zakon bio za petama, sedamdesetih godina prošlog veka pobegao je u Milano. Tamo je okupio bandu izrednika sa kojim je pljačkao radnje i banke. Surovošću oružanih prepada zapao je za oko policijama Italije i Austrije, te je proteran u Nemačku.

Ljubomir Magaš imao je nesuglasice sa Goranom Vukovićem Majmunom na koga su, jednom prilikom, vatru otvorili uoravo Ljuba i njegov prijatelj Cane.

Igrom slučaja, nekoliko godina kasnije, susreli su se 1986. godine spred suda u Frankfurtu.

“Ja sam imao zakazano suđenje za neke krađe, a i njima je bio pretres. Ne sluteći ništa, poneo sam pištolj, jer se od njega nisam nikada odvajao. U jednom trenutku video sam ih ispred nas, njih dvanaest. Nešto su se domunđavali. Tek kad sam se približio stepeništu, Ljuba je sa pratnjom krenuo prema meni. Odmah sam izvadio pištolj i rekao: 'Šta hoćeš?' Planuo je: 'Šta je, pederu, hoćeš da se svetiš?!' Nisam ga se nimalo bojao: 'Misliš da neću da ti se osvetim?' Odmah sam opalio. Kad ga je prvi metak pogodio, bacio se na mene kao životinja. Odmah je popio i drugi”, rekao je svojevremeno Vuković koji se odmah predao policajcu, najpre podigao ruke, a potom legao na zemlju dok ne dođe patrola. Ležao je tada i cerekao se.

Ljubomir Magaš je u trenutku ubistva imao 38 godina.

(MONDO/Republika)