Crna hronika

ŠTA ZNAČI PRECRTAVANJE IMENA SA SPISKA ZA ODSTREL: Sudski veštak analizirao rukopis dečaka - Razum je dobro očuvan

Autor Ivana Lazić

Sudski veštak Radoslav Svičević analizirao je rukopis dečaka (13) koji je počinio masakr u školi.

Izvor: Espreso/Tamara Trajković/privatna arhiva

Profesor doktor Radoslav Svičević, sudski veštak iz oblasti grafoskopije, tumačio je rukopis dečaka (13) koji je počinio u školi "Vladislav Ribnikar"Dečak-ubica je, inače, napravio spisak žrtava mesec dana pre nego što je u školi ubio osmoro dece i portira.

Kako navodi Svičević, dečak se ponaša zdravorazumski i sa zadovoljstvom je pisao spisak žrtava. Imena i prezimena na spisku pisao je odvojenim slovima, a to govori da se uživeo u predstavu i zamišljao sam čin ubistva i reakciju društva.

Profesor Svičević napominje da se zbog njegovog kritičkog stava prema grafologiji, koji podrazumeva da je ona "spekulativno-pseudonaučna disciplina", može izjasniti samo o psihofizičkom stanju dečaka u vreme pisanja spiska žrtava.

"Napominjem da se i ova moja analiza može uzeti sa rezervom, jer se konačni rukopis i potpis formiraju između 16. i 18. godine života, kao dokaz nečijeg identiteta, zbog čega su rukopis i potpis u forenzičkom smislu u rangu sa otiskom prsta, DNK profilom i spektrom boja dužice u oku. U vezi sa navedenim, koristeći fotografiju rukopisa dečaka, pažnju zaslužuju sledeće činjenice: precrtavanje navedenih imena njegovih drugova ukazuje na selektivni, analitički pristup odabiru žrtava po nekom kriterijumu koji je samo njemu bio poznat, a što svakako ide u prilog dobro očuvanog razuma", objasnio je profesor i dodao:

"Sledeća karakteristika ovog rukopisa jeste da su imena pisana odvojenim slovima, što ukazuje na uživljavanje u predstavu zamišljene situacije u vreme izvođenja krivičnog dela i reakcija društva makro i mikro socijalne sredine. Makro je škola, a mikro je širi društveni kontekst. Dok je to pisao, dečak je u svojoj glavi uređivao kako će da napravi neki haos, uznemiri situaciju, kako će se i on veličati kao junak, a što se sada potvrđuje, za mene uznemirujućom podrškom njegove generacije na sve to", zaključio je Svičević.

(Mondo/Informer)