"Tresao se i borio se za vazduh": Drugi čovek na svetu pogubljen najjezivijom metodom, vikao je da nije kriv

U Americi je pogubljen drugi zatvorenik najjezivijom metodom.

HANDOUT / AFP / Profimedia

U SAD je izvršena druga egzekucija azotom, kontroverzna metoda koju su američki i evropski veterinari smatrali neprihvatljivom za eutanaziju većine životinja.

59-godišnji Alan Judžin Miler proglašen je mrtvim u 18:38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami. Miler se tresao i drhtao oko dva minuta, nakon čega je usledilo oko šest minuta otežanog disanja tokom kojeg se borio za vazduh, piše Asošiejted pres.

Smrtonosna metoda uključuje stavljanje respiratorne maske na lice i dovod čistog azota. Nedostatak kiseonika uzrokuje smrt od gušenja. Poslednje Milerove reči bile su: "Nisam ništa uradio da bih bio ovde" i "Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt", prema novinarima koji su bili svedoci njegove smrti. Zamolio je porodicu i prijatelje da se "brinu" o nekome, ali nije bilo jasno čije je ime rekao.

Guverner: Pravda je zadovoljena

Glas mu je povremeno prigušivala maska koja mu je prekrivala lice od čela do brade. Miler je pogubljen zbog pucnjave 1999. godine u kojoj su ubijena tri njegova saradnika - Li Holdbruk, Kristofer Skot Jansi i Teri Džarvis.

"Večeras je pravda konačno zadovoljena za ove tri žrtve. Njegovi postupci nisu bili rezultat ludila, već čistog zla. Njegovi gnusni zločini su zauvek promenili tri porodice i molim se da mogu da nađu utehu posle svih ovih godina", rekao je guverner Alabame Kej Ivej.

Prva egzekucija azotom je izvršena, takođe u Alabami, u januaru. Očevidac je tada za Asošiejted pres opisao kako je izgledalo pogubljenje 58-godišnjeg Keneta Smita. "Smit je počeo silovito da se trese, uvija i grči, kao da ima napad. Podigao je glavu sa, a zatim pao nazad", priseća se očevidac.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Advokat objasnio zbog čega je teško da se uvede smrtna kazna!  Kurir televizija

 (Index.hr/MONDO/J.D.)