Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić, da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945, a koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina, kao i pravne posledice tih odluka, pa se "rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosuđivanim".

Nema dokaza o presudi Nikoli Kalabiću

Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu, kojim je utvrđeno, uz pomoć relevantnih svedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri reke Gradac kod Valjeva i da prema tome nije mogao ni da izda svog komandanta Dragoljuba Mihailovića.

Viši tužilac u Valjevu rekao je agenciji Beta da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Presuda je u tužilaštvo stigla 27. aprila na 36 kucanih strana.

Rehabilitovan Draža Mihailović

STEFANOVIĆ: SRAMNA ODLUKA

 Potpredsednik vlade Nebojša Stefanović naglasio je večeras da se ne meša u rad sudova, ali i da lično smatra da je presuda o rehabilitaciji Nikole Kalabića sramna.

"Jedina pozitivna stvar u svemu je što presuda još uvek nije pravosnažna", rekao je Stefanović za Tanjug.

On je naznačio da smo mi zemlja i narod koji gaji antifašističku tradiciju "što nas uostalom i razlikuje od mnogih u regionu" koji su bili i na strani fašističke Nemačke onda kada se srpski narod borio za slobodu.

"U tome je razlika između ostalog i između nas i Hrvatske pošto naša vlada ovako nešto ne podržava i jasno se ograđuje od svih koji su služili okupatoru ili činili ratne zločine", zaključio je potpredsednik Vlade Srbije.

Socijaldemokratska partija Srbije izrazila je danas čuđenje povodom odluke Višeg suda u Valjevu da rehabilituje četničkog komandanta Nikolu Kalabića i ocenila da svaka takva odluka predstavlja ruganje žrtvama.

"SDPS uvek će se boriti protiv izvrtanja i krivog tumačenja prošlosti i ukazivati da svaka rehabilitacija ratnih zločinaca predstavlja ruganje žrtvama koje je naša zemlja podnela u antifašističkoj borbi i oslobođenju od okupatora i njihovih pomagača", ocenjuje SDPS.

Prema oceni SDPS, odluka Višeg suda u Valjevu predstavlja pokušaj revizije istorijiskih činjenica, na osnovu kojih je nesvosmisleno utvrđeno da je Kalabić, kao jedan od najviđenijih četničkih komandanata, direktno odgovoran za zločine nad civilima u smederevskom, arnđelovačkom i kosmajskom kraju tokom 1943. i 1944. godine, kao i drugim krajevima bivše Jugoslavije.

"Umesto da se ponosimo svojim slavnom prošlošću i učešćem u slamanju nacizma i fašizma kao najvećih pošasti u modernoj ljudskoj istoriji, mi smo svedoci neslavnih rehabilitacija zločinaca i kolaboracionista kakav je bio Kalabić", navodi SDPS.

----------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!