Sa rastom pečuraka raste i broj otrovanih i mogu se očekivati u narednom periodu, podsećaju lekari i savetuju da se "ne konzumiraju gljive iz prirode" - da ih ne beru i ne jedu, posebno oni koji ih dobro ne poznaju.

U prirodi pored jestivih, rastu i otrovne i onda se dogodi da se ubere i neka otrovna i eto zla, podsećaju lekari.

Pečurka zelena pupavka seje smrt

Među najotrovnijima su "zelena pupavka" (amanita phalloides) koja kod dece izaziva smrt u gotovo sto odsto slučajeva, a kod starijih u 50 odsto.

Smrtonosna količina je oko 20 grama sirove gljive.

Toksičnost "zelene pupavke" se ne smanjuje termičkom obradom (kuvanjem ili pečenjem), niti dužim držanjem u zamrzivaču.

Prvi simptomi trovanja su mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja, kažu lekari.

Trovanje često ima smrtonosni ishod, a neretko stradaju cele porodice, upozoravaju lekari.

Nova trovanja pečurkama u Valjevu

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji, gde dolaze pacijenti sa teškim oblicima trovanja, kažu da "nema otrovanih".

Pacijenti se odatle uglavnom transportuju u Kliniku za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja u Beogradu, jedinu ustanovu za to u Srbiji.

Lekari u Domovima zdravlja, kažu da je bilo "lakših oblika trovanja koji su lečeni ambulantno".

Pazite gde i kakve gljive kupujete