• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savet Evrope: Ukinite prijemne za fakultete

Izvor MONDO/Tanjug

Ministarstvo prosvete trebalo bi što hitnije da zameni prijemne ispite na fakultetima standardizovanim državnim maturskim ispitom, jedna je od preporuka stručnjaka Saveta Evrope.

 Prijemni za fakultet šanse Savet Evrope   Izvor: MONDO, Jelica Dojčinović
 Prijemni za fakultet šanse Savet Evrope
Studenti ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
Izvor: MONDO, Jelica Dojčinović

Preporuke su u okviru projekta "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju" izradili eksperti Saveta Evrope, profesori Ijan Smit i Tom Hamilton, i danas su predstavljeni u Beogradu.

Kako se navodi, ministarstvo bi trebalo da obezbedi da novi standardizovani pristup ne prati aranžman privatnih priprema kojim će se ponoviti trenutne prednosti koje ostvaruju imućniji kandidati plaćanjem pripremnih kurseva za prijemni ispit na univerzitete.

Među preporukama stoji da Vlada Srbije i resorno ministarstvo treba da se posvete postizanju socijalne jednakosti kod prijema studenata na fakultet, da se obezbedi maksimalna nezavisnost Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kao i da se obezbedi srazmerna zastupljenost univerziteta u KONUS-u.

Ministarstvu, KONUS-u, ali i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje se preporučuje da podrže razvoj nacionalne kontrole doktorskih disertacija, da se što više rade na engleskom i da se stručnjaci iz inostranstva više uključe u njihovo ocenjivanje.

Takođe se savetuje da se povede nacionalni dijalog kojim bi se naglasila važnost kandidovanja za doktorske studije na osnovu akademske motivisanosti.

"Ovaj dijalog, takođe, bi trebalo da naglasi opasnosti koje 'prekomerna opsednutost' sticanja zvanja doktora nauka isključivo zbog percipiranog političkog ili socijalnog statusa predstavlja za akademski integritet", navodi se u preporukama.

Predstavnici Saveta Evrope osvrnuli su se i na korištenje elektronskih uređaja za prepisivanje na ispitima, a da bi se to sprečilo fakulteti treba da nabave opremu za ometanje.

Navodi se i da bi trebalo započeti diskusiju da li je Univerzitet u Beogradu preveliki, da li to dovodi do preterane koncentracije akademskih talenata (kadrova i studenata) na jednom univerzitetu što stavlja u neravnopravan položaj druge univerzitete da privuku kadar i studente.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Mandić rekla je da je ministarstvo partner na projektu, a da je njegov cilj podrška visokoškolskim ustanovama u izradi etičkih standarda, borbi protiv korupcije i promovisanju dobre prakse za osiguranje kvaliteta.

Počeli prijemni: Manja navala na ETF, hit je FON

Drugi specifičan cilj je, kako kaže, podizanje svesti o unapređenju znanja glavnih aktera u obrazovanju o etičkim standardima i načinima rešavanja problema korupcije.

Šef Misije Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt precizirala je da je 2015 godine urađena ETINET platforma koja ističe važnost etike i transparentnosti u visokom obrazovanju.

"Dobro obrazovanje je ono koje nije opterećeno korupcijom", naglasila je ona.

U anketama koje su rađene u zemljama članicama EU čak 34 odsto građana veruje da postoji korupcija u obrazovanju počev od predškolskih ustanova do fakulteta.

Projekat "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju" počeo je da se sprovodi u aprilu, trajaće dve godine, a zajednički ga finansiraju Savet Evrope i Evropska unija sa 800.000 evra.

Ugasili internet u državi zbog prijemnog ispita

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Glupost, samo ponovo da mi učenici učimo sve o svemu za prijemni i da fakultete za elektrotehniku da upisuju bubači opšte kulture, a ne "doktori za matemariku", isto važi i za fakultete za umetnost na primer ili bilo koji drugi skoro..

Pepe Imaz

Ovo su nametnuli Slovencima i izuzetno loše se pokazalo.

 Prijemni za fakultet šanse Savet Evrope