• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na "klik" do kulturnog nasleđa Srbije (FOTO)

Počinje veliki projekat digitalizacije u oblasti kulture. Ministarstvo kulture, Telekom Srbija i Matematički institut SANU potpisali su Sporazum o saradnji, čiji je cilj digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.

telekom potpisivanje ugovora u vladi srbije mondo goran sivački 26.jpg Izvor: MONDO/Goran Sivački

Potpisivanjem Sporazuma počinje veoma značajan projekt koji će omogućiti da se kulturna baština Srbije i savremeno stvaralaštvo sačuva od zaborava, ali i da bude dostupno širokom krugu ljudi, uključujući istraživače nacionalnog blaga, ali i učenike i studente koji će na jedan "klik" moći da dođu do podataka koje sada mogu da pronađu samo u udžbenicima.

Sporazum o saradnji, čiji je cilj digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva kroz razvoj infrastrukture ustanova kulture i jačanje njihovog kapaciteta u sprovođenju ovog procesa u Vladi Srbije potpisali su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk i direktor Matematičkog inistituta SANU Zoran Ognjanović.

Digitalizacija kulturne građe ima veliki značaj za razvoj kulture i doprineće većoj dostupnosti kulturnih sadržaja i kvalitetnijem predstavljanju naše baštine i domaćoj i svetskoj javnosti, jednoglasni su potpisnici dokumenta.

Budući da živimo u digitalnom dobu, digitalizacija nije samo prioritet Vllade Srbije već i čitavog društva,  rekao je ministar Vukosavljević i naglasio da se potpisivanjem sporazuma stiču uslovi za sistematičniji i produktivniji pristup procesu digitalizacije kulturnog nasleđa u Srbiji. 

"Ustanove kulture su već dosta posla uradile samostalno ili u saradnji sa privatnim sektorom. Cilj sporazuma je da se angažovanjem Telekoma Srbija i Matematičkog instituta SANU nadomesti nedostatak IT stručnjaka i ključnih infrastrukturnih, hardvesrkih resursa koji nisu dostupni ustanovama. Takođe, radićemo zajedno na razvijanju raznih servisa koji će kulturu približiti građanima, a posredstvom informacione i komunikacione tehnologije i najširoj publici predstaviti bogatstvo naše kulture, umetnosti i stvaralaštva", istakao je Vukosavljević.

Potpisnici sporazuma će, svako u svom domenu, obezbediti resurse kako bi se proces digitalizacije uspešno realizovao.

Ekspertsku pomoć u realizaciji projekta pružiće kompanija Telekom Srbija, kao lider na polju informaciono-komunikacionih tehnologija. Iza sebe ima bogato iskustvo u tom segmentu, a jedna od najznačajnih referenci svakako je digitalizacija manastirske riznice Hilandara.

"Telekom Srbije u okviru svojih društveno odgovornih aktivnosti veliku pažnju posvećuje promovisanju kulture tako da učešće u projektu digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva predstavlja logičan sled, a ujedno i izuzetnu čast za našu kompaniju. Pored vrhunskih stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, kompanija će staviti na raspolaganje neophodnu infrastrukturu i opremu, a sve u cilju očuvanja i dodatnog promovisanja bogate kulturne zaostavštine naše zemlje. Svakako će nam iskustvo koje smo stekli radeći na projektu digitalizacije manastira Hilandar biti od velike koristi prilikom sprovođenja i ovog, mogu slobodno reći, poduhvata od nacionalnog značaja", izjavio je Ćulibrk.

Telekom Srbija za Hilandar

U tehnološkom smislu reč je o veoma složenom projektu, koji ne podrazumeva samo pothranjivanje dokumentacije na serverima, već i zaštitu podataka, što je veoma bitno jer je reč o kulturnoj baštini koja treba da ostane u autentičnom obliku, naglasio je prvi čovek Telekoma, dodavši da je reč o projektu koji će trajati narednih decenija.

Treći partner, Matematički institut SANU, više od 30 godina učestvuje u procesima digitalizacije i već je u velikom broju projekata sarađivao sa raznim muzejima i institucijama kulture u Srbiji.

"Potpisivanje Sporazuma o saradnji shvatamo kao suštinski iskorak ka sistematskom pristupu digitalizaciji u Srbiji, gde će multidisciplinarna saradnja ustanova kulture, naučno-istraživačkih institucija i IKT kompanija omogućiti, sa jedne strane, kvalitetno predstavljanje naše baštine širokoj, domaćoj i stranoj publici, a sa druge dovesti do stvaranja jednog velikog korpusa podataka otvorenog za naučno istraživanje", rekao je Ognjanović.

Sporazum predviđa, između ostalog, i čuvanje u digitalnom obliku informacija unetih u baze podataka institucija kulture, formiranje centralnog registra digitalne građe, kao i izradu aplikacija za pametne telefone, koje će omogućiti dostupnost sadržaja najširoj publici.

Potpisivanju sporazuma u Vladi Srbije prisustvovali su i Milan Božić, predsednik Nadzornog odbora Telekoma Srbija, Milan Simić, izvršni direktor za IT podršku i IKT servise Telekoma Srbija i Dejan Masliković, pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU