• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamere u toaletima pacijenata, a niko ne gleda

Izvor Tanjug

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, apelovao je na ministra zdravlja Zlatibora Lončara da video nadzor u psihijatrijskim ustanovama bude zakonit.

  Poverenik o video nadzoru u psihijatrijskim ustanovama Izvor: MONDO/Dragana Todorović
Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Porevenik traži da video nadzor da funkcioniše na zakonit način, a da pacijentima bude obezbeđen human odnos, nakon što je obavio kontrolu sprovođenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti na Klinici za psihijatriju KCS, a povodom primedbi zaposlenih na etičke, stručne i pravne implikacije obrade podataka o ličnosti putem video nadzora.

"Sveti vrači" svetao primer

Proverom tokom nadzora u prethodne dve godine Poverenik je u više psihijatrijskih ustanova uočio vrlo neusklađenu i raznoliku praksu u vezi s video nadzorom, pa tako u pismu ministru zdravlja pominje da, za razliku od VMA, u kojoj se video nadzor ne vrši, u nekim drugim ustanovama, poput Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Sveti vrači" u Novom Kneževcu, video nadzor se sprovodi. Međutim, pacijenti su prethodno upoznati sa postojanjem sistema, a medicinsko osoblje kontinuirano prati sliku sa kamera, napominje Šabić, te dodaje da su u toj bolnici kamere postavljene u delovima objekta u kojima su smešteni pacijenti koji su opasni po sebe i okolinu, sa akutnim stanjima, kao i novi pacijenti za koje je potrebna posebna procena, dok druge prostorije nisu pod video nadzorom, posebno ne one čije bi snimanje predstavlja grubo zadiranje u privatnost.

U predstavci upućenoj Povereniku, deo zaposlenih je naveo da je posebno značajno pitanje koristi takvog nadzora nad pacijentima u odnosu na moguće neželjene pojave, navodeći kao primer da se takav nadzor ne sprovodi na VMA jer psihijatri o tome imaju negativan stav.

Poverenik u pismu ministru navodi da je u postupku nadzora, a po predstavci dela zaposlenih, utvrđeno da su kamere sistema video nadzora postavljene u svim prostorijama u kojima borave pacijenti, uključujući sobe, prostorije za dnevni boravak, prostorije za radnu terapiju i hodnike, čak, što je posebno delikatno, i u unutrašnjosti toaleta.

Kao svrha ovakve obrade navedena je bezbednosna prevencija, sprečavanje samopovređivanja, sprečavanje da pacijenti drugim licima nanesu povrede i zaštita imovine Kliničkog centra, a potom i dokazivanje u slučaju incidentnih događaja, dok je kao pravni osnov za video nadzor naveden Zakon o privatnom obezbeđenju.

Poverenik, međutim, ocenjuje da je direktno suprotna tom cilju činjenica da niko od medicinskog osoblja u realnom vremenu ne prati sliku sa kamera niti je za to zadužen.

Problematičan je i pravni osnov, tvrdi Poverenik, a s obzirom da pacijenti nisu prethodno upoznati sa video nadzorom, a da Klinički centar ne poseduje akte koji se odnose na procenu rizika.

Poverenik smatra da je nužno obezbediti zakonitu, svrsishodnu i ujednačenu praksu, uvek imajući u vidu činjenicu da pacijenti sa mentalnim smetnjama u skladu sa Zakonom o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama imaju i zadržavaju, u svim konkretnim okolnostima, pravo na human tretman i poštovanje dostojanstva uključujući i pravo na privatnost, i očekuje od ministarstva preduzimanje mera kojima će to biti obezbeđeno.

Video-nadzor legalan samo u saobraćaju

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA