• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šabić: Medicinski podaci građana na izvol'te

Izvor MONDO/Tanjug

U postupku nadzora, koji je poverenik Rodoljub Šabić pokrenuo povodom slučaja pojavljivanja medicinske dokumentacije građana Odžaka na internetu i u medijima, ustanovljeno je da je dokumentacija čuvana na nebezbedan način.


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je saopštio da je Domu zdravlja Odžaci uputio odgovarajuće upozorenje, uz nalog da ga u roku od 15 dana od dana prijema obavesti o merama i aktivnostima koje će preduzeti da se navedene nepravilnosti ne bi ponovile.

On je, takođe, najavio da će protiv Doma zdravlja Odžaci i odgovornih lica podneti zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka.

Kako se precizira u saopštenju, Šabić je, povodom slučaja pojavljivanja medicinske dokumentacije građana Odžaka na internetu i u medijima, pokrenuo i sproveo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Domu zdravlja Odžaci.

"U postupku nadzora potvrđeno je da je dokumentacija koja sadrži podatke o zdravstvenom stanju pacijenata čuvana na potpuno nebezbedan način i učinjena dostupnom neograničenom broju posetilaca ambulante, posledica čega je bilo i pojavljivanje na društvenim mrežama i u medijima sasvim nezaštićene, bačene, svakom dostupne medicinske dokumentacije sa naročito osetljivim ličnim podacima građana", dodaje se u saopštenju.

Poverenik podseća da je Zakonom o pravima pacijenata izričito propisano da su svi zdravstveni radnici i saradnici da podatke o zdravstvenom stanju čuvaju, da ti podaci predstavljaju naročito osetljive podatke s kojima se mora postupati na način kojima se uvek obezbeđuje ostvarivanje prava na privatnost i prava na poverljivost podataka, kao i da su sve zdravstvene ustanove i druga pravna lica koja obrađuju takve podatke dužna da uspostave i održavaju odgovarajući sistem bezbednosti tih podataka.

I pored toga, primeri ekstremno nekorektnog odnosa prema tim podacima nisu retkost, naprotiv, napomenuo je Šabić i dodao da je slučaj u Odžacima samo jedan u dugom nizu mogućih ilustracija tog odnosa.

Poverenik podseća da su slične pojave sa različitim ličnim podacima građana, uključujući i naročito osetljive, ne samo u zdravstvu, učestale, te ocenjuje da će to biti sve češće budući da je to neizbežna posledica činjenice da se, kako je ocenio, "državne aktivnosti u ovoj oblasti u najvećoj meri svode na aktivnosti Poverenika".

"Iako su te aktivnosti sve brojnije (broj predmeta Poverenika u oblasti zaštite podataka o ličnosti uvećan, od 83 u 2009. do oko 2.500 u 2016.) one ne mogu da nadomeste ono što bi morali da urade nadležna ministarstva, Vlada i Skupština."

"Poverenik će svojim aktivnostima nastaviti da prava građana štiti. Međutim, u konkretnim okolnostima to objektivno predstavlja 'gašenje požara', jer već dugo izostaje ono što je Srbiji neophodno - osmišljen strateški pristup na državnom nivou i sistematsko otklanjanje izvora problema i uspostavljanje novog, modernog sistema zaštite podataka o ličnosti", piše u saopštenju.

Pažnja- ako su vaši podaci na portalu "Moj doktor"

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PETAR .

Eh, da neko hoce, da mi ukrade dijagnoze, u moju korist.