• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

I toga ima: ĆERKA iseljena iz kuće zbog NASILJA

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Jedna od najupečatljivijih presuda po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici je odluka suda u Kuli prema kojoj je majka uspela da iseli ćerku iz porodične kuće u Vrbasu zbog porodičnog nasilja.

nasilje nad ženama, modrice, masnice Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Naime, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom je potvrđena prvostepena presuda, ćerki je naloženo da se iseli iz porodične kuće, a izrečene su joj i mere zaštite prema kojima joj je zabranjeno približavanje majci na udaljenosti manjoj od 500 metara i pristup kući na istoj udaljenosti.

Takođe joj je zabranjeno da na bilo koji način uznemirava majku i naloženo joj je da da se suzdržava "od svakog drskog, zlonamernog i bezobzirnog ponašanja kojim ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo tužilje (majke)".

Svaka treća žena u Srbiji trpi nasilje (ANKETA)

Ove mere zaštite od nasilja u porodici, prema odluci suda će trajati godinu dana od dana izricanja, a mogu se produžiti sve dok ne prestanu razlozi zbog kojih su određene.

Ćerka je presudom takođe obavezana da majci na ime sudskih troškova plati 126.000 dinara, navodi se u presudi.

Na ovu odluku ćerka je preko advokata zatražila reviziju presude, ali je Vrhovni kasacioni sud (VKS) taj zahtev odbio kao neosnovan u junu ove godine.

Presuda je, zajedno sa odlukom VKS objavljena na sajtu tog suda, bez imena tužilje i tužene (majke i ćerke).

Do ove nesvakidašnje situacije, da majka izbacuje ćerku iz porodičnog doma, došlo je nakon dugogodišnjeg neslaganja i verbalnog i fizičkog nasilja koje je kulminiralo u junu prošle godine.

Naime, nakon požara u porodičnoj kući, ćerka je svojim sredstvima učestvovala u saniranju nastalog oštećenja i od roditelja je zahtevala da potpišu dokument kojim bi potvrdili da je ona izvršila ulaganje u porodično domaćinstvo u vrednosti od 37.000 evra.

Otac je prihvatio da potpiše, dok je majka odbila, što je pogoršalo odnose između njih dve. Majka je, kako piše u presudi, ćerku nazivala pogrdnim imenima, a ona joj je odgovarala da treba da se leči i da će ostati bez ičega.

Narušeno zdravstveno stanje majke se usled ćerkinog ponašanja pogoršalo i ona se više puta obraćala Centru za socijalni rad i policiji.

Tako su živele do 3. marta 2017. godine kada se odgodio i fizički sukob između njih dve i druge ćerke. Nakon toga majka je dve nedelje boravila u domu druge ćerke, a potom oko tri meseca kod svoje sestre.

Pročitaj pre nego što postaneš žrtva

Kada je odlučila da se vrati u porodičnu kuću, 19. juna 2017. godine, tužena ćerka je odbila da joj otključa vrata, pa je majka sve prijavila policiji.

U skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici koji je počeo da se primenjuje neposredno pre toga, ćerka je privremeno udaljena kuće na 30 dana, ali je između 13. i 14. jula 2017. godine prekršila tu zabranu i ušla u predsoblje porodične kuce, zbog čega je pravnosnažnom presudom osuđena i kažnjena.

Znatno oštriji Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe, onemogući nasilnika da bude uz žrtvu, ali i da ojača ugrožene, stupio je na snagu prošle godine. Zakon predviđa niz novina, uključujući i mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom. Nasilniku može da bude zabranjen i prilazak žrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana. Zakon predviđa i strože mere prema onim koji ne primenjuju propise na odgovarajući način i to disciplinsku odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija i prekršajnu za policijske službenike. Previđena je i prekršajna odgovornst za državne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike.

"Tužilja (majka) oseća veliki pritisak usled izloženosti psihičkom nasilju od ćerke, ne oseća se spokojno u svom domu, što utiče na njeno već ugroženo zdravstveno stanje. Tužena sa ocem živi u kući svoje tetke, očeve sestre. Brak izmedu tužilje i oca tužene je razveden", navodi se u presudi.

U odluci VKS se navodi da su pravilno nižestepeni sudovi primenili materijalno pravo kada su tu enoj ćerki izrekli pomenute mere za?tite od nasilja kao i da su pravilno zaključili da je izvršila nasilje u porodici.

"Svrha zakonom propisanih mera nije samo kazna za učinioca nasilja u porodici, već one imaju i preventivno dejstvo, jer opominju i upozoravaju učinioca na to kakve ga zakonske posledice očekuju za slučaj da ubuduće ponovi svoje delo, zbog čega deluju i u cilju sprečavanja ponavljanja nasilničkog ponašanja", navodi se u odluci VKS.

Dalje dodaje da ove mere treba da zaštite žrtve porodičnog nasilja, da im obezbede mir, spokoj i bezbednost za određeni vremenski period, život bez straha od daljeg nasilja, oslobađanje od trauma i oporavak od zadobijenih povreda.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prolaznik

Nije uopste uverljivo da je ona ulozila tih 37k eura, mislim ako je ona ucestvovala u saniranju stete sa tolikim para koliko je onda ukupan iznos stete ? 150k eura ? Od cega je onda pravljena ta kuca kad je steta tolika a kuca nije cela izgorela ... Druga stvar otac se razveo i cini mi se da ucestvuje sa cerkom u ovom "iznudjivanju" njegove bivse zene, ili bolje receno oce da je izbace iz kuce. Rekao bih da je sud doneo pravilnu odluku.

.

Dete koji povisi ton na roditelja ide sve dalje...Jadne majke,ocevi koji imaju ovakve naslednike...

megi

Znači, ako ja necu nešto da potpišem, ti ceš nadamnom vršiti nasilje? Za nasilje nema opravdanja. Postoji razgovor dogovor i slicno...

MONDO & EU

MONDO IZDVOJENO

Inicijalizacija u toku...
loader