Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podržao je u nedelju zahteve policajaca za poboljšanje materijalnog položaja.

"Ja kao ministar apsolutno podržavam zahteve policije za poboljšanje njihovog materijalnog položaja, plata, za rešavanje njihovih stambenih pitanja i za dobar način komandovanja koji će omogućiti i radno vreme koje odgovara pripadnicima policije", rekao je Dačić novinarima pre sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Pripadnici beogradske policije u noći između petka i subote su zbog prevelikog angažovanja i iscrpljenosti odbili da izađu na ulice, javili su beogradski mediji.

Dačić je naveo da je u petak uveče naredio rukovodstvu policije da razgovara sa njima i da pronađe rešenje.

Ministar je dodao da će narednih dana pozvati na razgovor predstavnike svih sindikata bez starešina.

Ministar unutrašnjih poslova je kazao da je popunjenost policije u glavnom gradu manja nego što je potrebno, jer nema zainteresovanosti za obavljanje te profesije u Beogradu.

"Kao što niko nema prava da u okviru policije prekorači ovlašćenja, s druge strane država treba da pokaže korektan odnos prema policiji", naveo je Dačić.

"Materijalni položaj policije je težak, na to sam uvek ukazivao", rekao je Dačić.

"Kao ministar policije apsulutno podržavam zahteve policije za poboljšanje njihovog materijalnog statusa, plata, za rešavanje stambenih problema i dobar način komandovanja koji će omogućiti i neko radno vreme koje ipak treba da odgovara pripadnicima policije, i na tim zahtevima ministarstvo radi", poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, policajci obezbeđuju sve skupove u gradu, od demonstracija, političkih i sportskih događaja, do fašističkih skupova, rade na takozvanim racijama i mnogim drugim stvarima i bore se protiv terorista.

Pri tom, dodao je, obično su izloženi mnogim kritikama.

Načelnik u Policijskoj upravi Beograda Slobodan Vukolić negirao je da je u Beogradu bilo štrajka policajaca.

Policajci su se žalili na premor pa im je omogućeno da prošlu noć provedu dežurajući u policijskoj stanici, što je jedna od mogućnosti da policija bude u pripravnosti i blagovremeno reaguje u slučaju potrebe, precizirao je on.

Vukolić je Tanjugu rekao da su svi zaposleni u toj brigadi bili na poslu i da niko od njih nije odbio izvršenje zadataka, pa da zato nema razloga za preduzimanje bilo kakvih disiplinskih mera protiv bilo koga.

On je potvrdio da u delu beogradske policije ima organizacionih problema zbog preopterećenosti zaposlenih, viška prekoremenih sati rada i "zamora materijala" zbog niza manifestacija i drugih javnih skupova kojih je, kako je rekao, u glavnom gradu na pretek u poslednje vreme.

"Prekobrojni sati se nadoknađuju slobodnim danima ili materijalnim nadoknadama kako je I predviđeno aktima MUP-a", rekao je Vukolić I dodao da će "konkretne primedbe koje su policajci izneli u sinoćnjem razgovoru sa nadležnima MUP-a biti hitno razmotrene".

Vukolić je rekao da Veljko Mijailović koji se u medijima predstavlja kao vođa jednog od sindikata policije nije zaposlen u MUP-u.

Kako je Tanjugu ranije rečeno Mijailović je bivši radnik MUP-a koji je dobio otkaz nakon disciplinskog postupka koji je protiv njega vođen zbog nepoštovanja pravila službe.

(agencije/MONDO)