• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIOMASA je budućnost, a ne male hidroelektrane

Izvor MONDO/Tanjug

Srbija će do kraja 2020. godine imati 700 megavata struje na mreži iz obnovljivih izvora energije, a naročito je važno da u narednom periodu radi na iskorišćavanju velikog potencijala - biomase.

 Biomasa - najznačajniji obnovljivi izvor energije u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
 Biomasa - najznačajniji obnovljivi izvor energije u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


Toje zaključeno danas na otvaranju dvodnevne konferencije UNDP-a u Privrednoj komori Srbije - "Otvoreni razgovori: nove mogućnosti održivog razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji - Završna konferencija projekta UNDP/GEF Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji".

U Srbiji "obnovljivi izvori energije" dobijaju sve više crnu konotaciju zbog jer počunju da se povezuju sa sveraširenijim privatnim biznisom izgradnje malih hidroelektrana koje su prava pošsast za prirodnu sredinu u kojoj nastaju.

Umesto toga Srbija bi trebalo da se okrene drugim "energentima", među kojima po neiskorišćenom potencijalu prednjači - biomasa.

Tehnički iskoristiv potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji iznosi 5,65 miliona tona ekvivalentne nafte godišnje, pri čemu najveći udeo od oko 61 odsto čini biomasa.

Dobro za prirodu ali i za zajednicu

Portfolio menadžer za energetiku u programu UNDP Maja Matejić je rekla da je petogodišnji projekat imao dve komponente. "Jedna se odnosila na podršku investicijama kroz direktni grant investitorima u iznosu od 1,6 miliona dolara, a druga je bila tehnička pomoć u lancu korišćenja biomase za proizvodnju energije. Imali smo značajne rezultate - izgrađeno je šest postrojenja za kombinovanu porizovdnju toplotne i električne energije iz biogasa ukupne snage 6,32 megavata u odnosu na 2014. godinu uvećali instalisani kapacitet za 130 odsto". Matejić je rekla da je svih šest projekata imalo dobre socijalne rezultate pošto su stvorili novih 100 radnih mesta. "Biogasna postrojenja su veoma važna jer koriste otpad iz poljoprivredne proizvodenje, koji bi da se tako ne koristi odlagao na nepropisan način i zagađivao bi okolinu. To je velika razvojno šansa za nas. Imamo malo takvih postrojenja i treba dalje da radimo na tome", poručila je Matejić.

Od toga približno isti procenat čini poljoprivredna, a ostalo šumska, biomasa.U Srbiji se i pored velikog potencijala biomase ona koristi na neefikasan način, to jest u formi ogoljenog drveta.

V.d. stalne predstavnice Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji, Steliana Nedera, je poručila da će UNDP nastaviti da pomaže Srbiji da koristi i druge obnovljive izvore energije, poput solarnih, geoteramalnih, hidro i drugih, kao i da će podržavati te vrste investicija.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac je najavio da će Srbija do kraja 2020. imati 700 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.Rekao je da se očekuje ove godine još novih 200 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

"Do kraja 2020. imaćemo ukupno 500 megavata iz energije vetra i još 150 iz ostalih obnovljivih izvora energije, a ako tome dodamo još vetropark u Kostolcu za koji očekujemo da će biti bar delimično izgrađen, imaćemo dakle nekih 700 novih megavata na mreži. To znači da smo povećali energetski proizvodni potencijal za oko 10 odsto.

Banjac je naglasio da je vrlo uspešno završen projekat u saradnji sa UNDP-om za razvoj tržišta biomase.

"Glavni rezultati tog projekta su da je subvencionisana izgradnja šest biogasnih postrojenja u Srbiji (sa 1,6 miliona dolara). Kada je počeo projekat 2014. godine bilo je svega pet megavata iz biogasnih postrojenja. A sada se projekat završava sa novih šest ukupne instalisane snage 6,3 megavata", naveo je Banjac i dodao da je za 130 odsto povećan potencijal u tom delu.

Kako je rekao, pored toga, razvijena je elektronska baza, tzv. berza u saradnji sa PKS i organizovani su brojni informativni skupovi, gde su investitori dobili informacije kako da apliciraju za sredstva i razvijaju svoje projekte.

Naglasio je istakla da tržište biomase tek treba da zaživi u Srbiji, kao i da je naša država usvojila neophodnu zakonsku regulativu za razvoj obnovljivih izvora energije u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

"Ne gradite MHE na Balkanu, ne pravite naše greške!"

Banjac je kazao da su uključeni i studenti i profesori tehničkih fakulteta iz Beograda i Novog Sada.

"I dalje je biomasa najveći potencijal za obnovljive izvore energije, mi u Srbiji odsta koristimo biomasu, ali ne na energetski efikasan način", napomenuo je on.

Banjac je rekao da će država pokušati da bar 10 gradskih toplana transformiše i da počnu da koriste biomasu umesto mazuta u uglja, kao i da je cilj da ove godine bar dve počnu da koriste biomasu.

Konferenciju organizuje Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu - UNECE, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP, Ministarstvom za zaštitu životne sredine, kopna i mora Italije i uz podršku PKS.

Mafija i male HE: Iz zatvora u direktorskoj fotelji

Nedera je istakla da je uspešno završen petogodišnji projekat i da su postignuti svi planirani rezultati sa ciljem da se dugoročno smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Salvatore D"Anđelo iz Ministarstva za životnu sredinu, kopno i more Italije je naglasio da je najvažnije da se ima holistički pristup kada je reč o obnovljivim izvorima energije i da se zato u toj zemlji primenjuje "Neksus" pristup.

STOP i za gradnju MHE na Šar planini!

"Postoji međusobna povezanost, ponekad je proizvodnja energije neodrživa i to je opasno za životnu sredinu. Da bi se poboljšao pristup savremene energetike, važno je ojačadti obnovljive izvore energije. Energetska tranzicija je potrebna na nacionalnom i međunarodnom nivou", poručio je on.

Naveo je da u Italiji 39 odsto energije iz obnovljivih izvora učestvuje u ukupnoj potrošnji, a 33 odsto kada je reč o ukupnoj potrošnji struje.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

srBEnDA

Kako to objasniti onima koji nemaju sivu moždanu masu?

Namćor

Ta bio masa je potencijalni humus ! Kada se pretvori u pepeo i dim slaba vajda !

 Biomasa - najznačajniji obnovljivi izvor energije u Srbiji