Pronađena grobnica srpskih vojnika | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Pronađena grobnica srpskih vojnika

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

U ataru sela Kula, kod Požarevca, na brdu Vranjevac iskopane kosti, sa delovima vojničke opreme iz Prvog svetskog rata, prenosi beogradska štampa.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić/Istorijski muzej SrbijePosmrtne ostatke su pokopali Austrougari u oktobru 1915, a mladići su bili stari između 20 i 25 godina.

Na oko 300 metara od spomenika na brdu Vranjevac, u ataru sela Kula, pronađeni su ostaci tela srpskih vojnika poginulih u borbama u oktobru 1915. godine.

Na ostatke je 18. marta ove godine slučajno naišao meštanin Predrag Lukić dok je iz zemlje vadio mlado stablo divlje jabuke.

On je o tome odmah obavestio Živislava Antonijevića, istraživača ratne prošlosti Braničeva i Stiga, i Dragana Jacanovića, arheologa Narodnog muzeja Požarevac.

Kako su Srbiju odbranili "seljački sinovi"

"Izlaskom na lice mesta ustanovili smo da se u iskopu nalazi desetak ljudskih kostiju. Kasnijom ekspertizom nađenih vilica utvrđeno je da se radi o osobama starim od 20 do 25 godina. Nađene su i četiri čaure, kao i deo vojničke kopče i vojnička sekira. Kosti su spakovane, vraćene u zemlju i zatrpane, a predmeti predati Narodnom muzeju u Požarevcu", kaže Antonijević, za "Novosti".Arheološkom opservacijom utvrđeno je da je reč o grobnici vojnika poginulih u borbama vođenim u oktobru 1915. godine. Smatra se da su to srpski vojnici, jer su austrougarski sahranjeni na posebnom groblju između Kule i Boževca, odakle su njihova tela posle rata izmeštena.

"Izvesno je da delovi skeleta potiču od leševa sakupljenih na bojištu tokom asanacije terena koju su obavile nemačka i austrougarska vojska. Postoji priča da su teren čistili starci i žene koji nisu izbegli iz sela po povlačenju naše vojske", smatra Antonijević.

Ostaci srpskih vojnika nađeni su u severnoj humci, a pretpostavlja se da u njenoj blizini, na 30 metara, postoji još jedna.

Rat u kojem je Srbija izgubila 1.247.000 ljudi


Spomenik na brdu Vranjevac otkriven je 2015. , u čast vojnika i civila Braničevskog okruga nastradalih od 1912. do 1918.

U blizini spomenika su očuvani rovovi srpske topovske baterije, koji su ograđeni užetom provučenim kroz izlivene topovske granate.

U humkama koje se nalaze na oko 300 metara od spomenika smatra se da je pokopano stotinak srpskih vojnika. U planu je da im se održi opelo, a humke ograde i zaštite, navodi list.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borac iz Vukovara

Ja ne vjerujem da su to kosti Srpskih vojnika od prije 100 godina već su to kosti pobijenih u skorašnjim ratovima prilikom raspada Jugoslavije.Sami Bog zna koliko još masovnih grobnica ima na teritoriji Srbije gdje su poginuli dovozeni kamionima i hladnjačama i zatrpavani u rupe koje su kopane Bagerima noću. Isto tako nocu su i zatrpavani leševi dovezeni sa ratišta iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova.

DSCZ

Sv.Nikolaj Velimirovic: "sva je srpska zemlja groblje".

Браљинац

Слава им и ХВАЛА!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU