• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOŠ MALO: Matične knjige skoro skroz digitalne

U čak 90 odsto jedinica lokalne samouprave (JLS) u Srbiji, matične knjige (rođeni, umrli, venčani...) su prebačene u elektronski format i povezane na Centralnu servisnu magistralu organa (CSM).

t4.jpg Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

internet, kompjuter, tastatura, surfovanje, macbook Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U narednom periodu veliki broj JLS raditi na unapređenju pružanja eUsluga građanima, saopštio je program Swis Pro koji sprovodi UNOPS u Srbiji.

Kako bi u narednom periodu pružio podršku jedinicama lokalne samouprave (JLS) u uvodenju eUprave, program Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, sproveo je od avgusta do decembra 2018. godine sveobuhvatno istraživanje o trenutnom stanju eUprave i eUsluga koje JLS pružaju gradanima i privredi, na reprezentativnom uzorku od 60 JLS u Srbiji.

Vodi Zrenjanin, dobro prati Novi Pazar

Nalazi istraživanja prema statističkim regionima govore da je eUprava najrazvijenija u Vojvodini, sledi region Šumadije i Zapadne Srbije, dok je region Jugoistočne Srbije uopšteno gledano, region sa nižim stepenom razvijenosti eUprave u poređenju sa prethodna dva. Tako je najbolje ocenjena JLS iz Vojvodine, Zrenjanin sa približno 68 odsto ispunjenih indikatora, dok je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, najbolji rezultat ostvario Grad Novi Pazar, sa približno 60 procenata saglasnosti sa zadatim indikatorima, što je tek par procenata više od najbolje rangirane JLS u regionu Jugoistočne Srbije (Knjaževac, sa 56,9 procenata).

Kroz istraživanje, koje je sproveo Development Consulting Group (DCG) iz Beograda, posmatrala su se tri skupa indikatora koji se odnose na pružanje elektronskih usluga, kapacitet i spremnost JLS za realizaciju eUsluga, informatičku pismenost, percepciju i zadovoljstvo korisnika i korisnica uslugama eUprave.

"Ono što pokazuju rezultati ovog jedinstvenog istraživanja, jer je uključilo i pružaoce i korisnike eUsluga, jeste velika neujednačenost u nivoima i kvalitetu uvođenja i primene eUprave, kao i u pružanju eUsluga, između različitih delova zemlje", kaže se u saopštenju.

Prostor za unapređenje postoji, navodi se, u oblasti dostupnosti eUsluga na portalu eUprava, jer samo su 24 od 60 JLS (40 procenata) postavile usluge na portalu eUprava, ali samo mali broj od njih zaista i nudi eUsluge.

Gradovi i opštine Loznica, Zrenjanin, Novi Pazar i Vrnjačka Banja, s druge strane, nude veliki broj potpuno sprovodivih eUsluga, kao što su, između ostalog usluge matične službe, izdavanje ličnih dokumenata, podnošenje zahteva za izdavanje potvrda i drugih dokumenata, uvid u stanje poreskog računa, prijava komunalnog problema, upis dece u vrtić, e-Beba i druge.

Više od polovine ispitanih (51,7 odsto) ima zastarele internet prezentacije koje ne odgovaraju standardima, sa lošom strukturom i dizajnom.

Novi rok za socijalne karte - "kad bude baza"

Istraživanje je takođe pokazalo da se JLS svakodnevno suočavaju sa dva velika izazova kada je reč eUpravi, a to su kadrovski i finansijski izazovi.

Pišite Vladi ili ministru: Novi vebsajt Vlade Srbije

"Program će rezultate i nalaze istraživanja koristiti za pripremu javnog poziva za projektne predloge, i upravo kroz javni poziv pokušati da odgovori na potrebe JLS i da ih podrži u daljem razvoju eUsluga i uvođenju eUprave", kaže se u saopštenju.

Program Swiss PRO se sprovodi u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona, Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu Južne i istočne Srbije.

SRBIJA MOŽE DA POBEDI - u 4. industrijskoj revoluciji

Aktivnosti programa Swiš PRO, Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 5,8 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU