• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA MOŽE DA POBEDI - u 4. industrijskoj revoluciji

Izvor Beta

Srbija i druge manje zemlje, mogle da budu među pobednicima Četvrte industrijske revolucije ako iskoriste digitalizaciju da reformišu svoju upravu, obrazovni sistem i ekonomiju, rekla Ana Brnabić u Berlinu.

Srpska premijerka je na panelu o digitalizaciji na međunarodnom Privrednom forumu, u organizaciji lista "Zidojče cajtung", na kojem je učestvovala s premijerima Estonije i Islanda, Jirijem Ratasom i Katrin Jakobsdotir, rekla da će kreativnost i inovacije određivati u narednih nekoliko godina da li su države konkurentne ili ne.

"Ako uspemo da podstaknemo kreativne industrije, bićemo pobednici Četvrte industrijske revolucije. Tu leži šansa mnogih zemalja kao što je Srbija, koje u starom svetu nisu bile produktivne ili konkurentne. One sada imaju šansu da ulaganjem u obrazovanje i u razvoj nauke i istraživanja postanu pobednice u budućnosti", kazala je Brnabić na panelu "Digitalna Evropa: vizija tri zemlje".

Šta je zapravo e-obrazovanje

Prema ečima Brnabić, e-obrazovanje podrazumeva pripremu omladine za poslove budućnosti - učenje treba da bude zabavnije, znanje lakše usvojeno, a najvažnije je "naučiti decu kako da primene u praksi ono što su naučili". "To je poseban izazov jer ne znamo šta će biti i kako će izgledati poslovi budućnosti. Treba da učimo decu kako da misle, a ne šta da misle, da ih učimo da preispituju činjenice i autoritete", kazala je predsednica Vlade Srbije.

Navela je da kao premijerka pokušava da promoviše kreativne industrije, jer "kreativnost ne može da bude automatizovana", za razliku od mnogih drugih stvari u Četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Rekla je da je digitalizacija prioritet njene vlade i da kada to kaže, pre svega misli na "tri ključne stvari, na tri E": e-upravu, odnosno digitalizaciju javnog sektora, e-obrazovanje, odnosno digitalizaciju obrazovanja i na ekonomiju.

Brnabić je kazala da e-uprava znači da je javna uprava efikasnija, jeftinija i fokusirana na građane i ocenila da digitalizacija demokratizuje administraciju jer primorava javne službenike da budu u službi građana.

"To je proces koji zaista demokratizuje javnu administraciju, jer oduzima moć javnim službenicima koji nisu navikli da služe građanima. Oni su se do sada osećali kao mali bogovi, a ovaj proces im oduzima moć i daje je građanima", navela je srpska premijerka.

Brnabić Oksfordu predstavila srpsku e-Upravu

Kad je reč o trećem "E", navela je da zemlje kao što je Srbija treba da načine iskorak od ekonomije zasnovane na stranim direktnim investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

"Zbog toga sada investiramo oko 100 miliona evra u osnovnu infrastrukturu za startap kompanije, za kompanije u oblasti inovacija. Od 1. januara uspostavljamo i naučni fond za istraživanje i razvoj", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da digitalizacija jača institucije, a time i vladavinu prava, i kao primer navela uvođenje elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji, čime je, kako je rekla, iskorenjena korupcija u tom procesu jer "više ne postoji nijedan fizički kontakt" u kojem neko može da ponudi mito.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inzenjer u pokusaju

Hoce, hoce, sto babi milo...., Isti ti koji su nas do pre neku deceniju drali pri uvozu racunara sada bi da se ogrebu o nas softver i uzmu reket na njegovu prodaju. Ali softvera, sem nekih rudimentarnih primera, naravno da nema. Ovo sada je tek prva generacija u genima nemamo nista samo kukuruz i radabciger. U drugim drzavama je drugacije, oni su poceli na vreme.

Ralekle

Dobar vic!

special image