Komunalna milicija nadleznosti komunalne milicije

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

"Koga će da hapse ako beba plače - mamu, tatu, bebu?"

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Sporenja u Skupštini Srbije oko nadležnosti komunalne milicije.

komunalna policija, komunalci, komunalna, policija, policajac, Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Predlog zakona o komunalnoj miliciji, kojim se omogućava da osim gradova i opštine imaju ovu službu, izazvala je veliku raspravu u Skupštini Srbije.

NOVA PRAVILA stanovanja u Beogradu: Izmena kućnog reda

Predstavnici vladajuće koalicije sa jedne i poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) sa druge strane sporili su se oko nadležnosti buduće službe da koristi audio-vizuelno snimanje.

Radikali smatraju da je ta nadležnost protivustavna, a poslanici vladajuće koalicije su odgovarali da to omogućava sadašnji zakon, kao i da Ustav dozvoljava da republika poveri lokalnim samoupravama neke svoje nadležnosti.

Poslanik SRS Sreto Perić tražio je da se iz predloženog zakona obriše nadležnost za snimanje audio-vizuelnih snimaka, navodeći da samo sud to može da odobri ili je u suprotnom to krivično delo.

Postavio je i ovakvo pitanje: "Kako će komunalni milicioner da interveniše u slučaju da buke kada dete plaće - hoće li da hapsi mamu, tatu ili bebu?".

Odgovorio mu je poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović koji je istakao da za audio-vizuelno snimanje nije potrebno dodatno ovlašćenje.

"Zakon daje komunalnoj miliciji to ovlašćenje, takva mera postoji i u komplementarnim zakonima, cilj je da se što brže identifikuje učinilac nekog prekršaja, a kontrolu njihovog rada vrši nadležni organ".

Resorni ministar Branko Ružić rekao je da se predloženim zakonom "ni na koji način ne krši Ustav", citirajući član 190 Ustava prema kojem je jasno definisano da lokalne samouprave "uređuju i obezbeđuju obavljanje komunalne delatnosti".

Poslanici SRS su podsetili pojedine iz vladajuće koalicije, pogotovo Srpske napredne stranke, da su drugačije govorili 2009. godine, kada je nekadašnja vlast imala slične ideje.

Tada ste bili protiv i govorili da je to protivustavno. Podsetila bih Aleksandra Martinovića da je svojevremeno govorio da je "nedopustivo da, osim policije i vojske u vreme rata, bilo ko drugi ima pravo na upotrebu sredstava prinude", rekla je Vjerica Radeta iz SRS.

Martinović je na to odgovorio da je 2009. godine "komunalna policija bila privilegija samo nekih gradova, a sada će to pravo imati sve opštine, pa je tako greška ispravljena".

"Ovim zakonom se rasterećuje redovna policija u delu koji se tiče komunalnog reda, pa može da se bavi otkrivanjem i rešavanjem krivičnih dela. Čuli smo i da su moguće zloupotrebe, ali takva mogućnost postoji kod svih organa vlasti. Ako bismo tako posmatrali stvari, mogli bismo da kažemo da nam nikakvi organi vlasti nisu ni potrebni", rekao je Martinović.

Poslanica SRS Vjerica Radeta istakla je i da je nedopustivo da upotrebu sile, odnosno prinude može da vrši bilo ko osim policije u mirnodopskom vremenu i vojske u ratnom vremenu.

Poslanik Petar Jojić naveo je da je nemoguće primeniti ovaj zakon, te da bi u praksi to značilo da se formira paralelna policija.

"Daju joj se i ona ovlašćenja koja ne mogu biti data komunalnoj policiji. I uz to samo što joj nismo dali duge cevi i automate", upozorio je Jojić.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović u odgovoru Jojiću naveo je da u ovom zakonu nema dugih cevi za komunalnu miliciju.

"Zakon je vrlo jasan koja sredstva prinude mogu da se koriste - fizička snaga, sredstva za vezivanje, raspršivač sa nadražujućim dejstvom i službena palica. Dakle, nema nikakvih dugih cevi", rekao je Martinović.

KO MOŽE DA BUDE KOMUNALNI MILICIONER?

Komunalni milicionar mora da ispunjava i posebne uslove:

1) ima psihofizičku sposobnost potrebnu za obavljanje poslova komunalne milicije;
2) ne postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova komunalnih milicionara;
3) ima položen ispit za komunalnog milicionara;
4) ima stečeno najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i najmanje jednu godinu radnog iskustva u struci. 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 32

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alex

Ovakve protivustavne, represivne mere i zakone, nismo ni kod Miloševića imali. Omča sve tesnija i tesnija.....LIBERALNI kapitalizam u svom najsurovijem obliku je usvojen, samo još da se do kraja zaštite korporacije i bogataši i mirni smo! Komunalna policija polako postaje sredstvo za to. Zato, srpski narode, na sledećim izborima opet svi za SNS, pa se vozi u vagonu koji vozi u jednom smeru. Nemoj ništa da menjaš, ovako ti je najbolje!

Djosa

Komunalna MILICIJA???!!!! Ma udri milicijo narodna...

S10

@Djosa napredna

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU