Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je
mala matura urađena na nivou ranijih godina i da je matematika urađena za nijansu bolje, kao i da su bolje prolazili oni učenici koji su više učili.

Šarčević je za televiziju Pink rekao da je veliko interesovanje za IT smerove u gimnazijama "šta god ko mislio", da su svi dualni profili upisani, a da su popularne i ugostiteljske i medicinske škole, a manje pravne i ekonomske.

On je dodao da u Srbiji, u gimnazijama, postoji 53 IT odeljenja, prenosi Tanjug.

Upis traje i danas, a Šarčević ukazue da ni onima koji se upisom profesionalno bave nije lako, kao ni onima koji upisuju.

"Meni se od juče usijao telefon od onih kreativnih koji pokušavaju preko veze da upišu dete u srednju školu", rekao je ministar i dodao da promene idu ka tome da nastavnik mora da nauči đaka koji ima kapaciteta za pet, a da će to morati da potvrdi i neko sa strane.

Napominje i da će nastavnici morati da budu bolje plaćeni, inače će sistem da se uruši.

Šarčević: Nije mi prvi put da vidim nezadovoljnu decu

Upitan kako vidi to što oko 4.000 dece nije nastavilo školovanje posle osnovne škole, Šarčević je rekao da je u sklopu uslova u Srbiji to "jako dobar rezultat".

On je kazao i da će u martu biti održana probna verzija državne mature, novog sistema kojim bi trebalo da se (velika) matura praktično spoji sa ispitom koji bi važio za fakultete.

DVE TREĆINE UPISALO PO PRVOJ ŽELJI

Ove godine srednju školu je u skladu sa svojom prvom iskazanom željom sa liste koje su đaci sami pravili, ove godine je upisalo 64,62 odsto đaka, dok je 1.471 đak ostao neraspoređen, rečeno je FoNetu u Ministarsvu prosvete.

Osnovnu školu ove godine je završilo 69.859 učenika, a želje za upis srednje škole je iskazalo njih 65.229.

Pomoćnik ministra za prosvetu za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić izjavio je za RTS da je u srednjim školama i  gimnazijama ostalo više od 9.000 slobodnih mesta.

"Učenici ne treba da brinu. Svi naši svršeni osnovci imaju svoje mesto u srednjem obrazovanju", rekao je Pajić.

Prema njegovim rečima, najveće interesovanje učenika bilo je za medicinske škole, elektrotehničke škole, gimnazije, ugostiteljske škole, ali i za zanate.

"I ove godine za ugostiteljske škole vlada veliko interesovanje učenika, ali i za školu nege i lepote gde se za 30 mesta javilo 572 učenika. U politehničkoj školi za zlatara javilo se preko 450 učenika. Za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u jednoj školi za 20 mesta javilo se preko 350 učenika. To govori o velikom interesovanju ne samo za one obrazovne profile koji omugućavaju nastavak školovanja nego i za zanate", rekao je Pajić.

Budućnost Srbije: Pet puta više đaka hoće IT

Trogodišnje obrazovne profile je upisalo 11.702 đaka, a četvorogodisnje 48.991. U specijalizovana odeljenja upisano je 3.065 bivših osnovaca.

Za trogodišnje škole ostalo su 2.444 slobodna mesta, za četvorogodišnje 6.256, a u specijalizovanim odeljenjima ima još 417 mesta.

Po drugoj iskazanoj želji srednje škole je upisalo 15,03 odsto đaka, a po trećoj zelji 7 odsto učenika. Po jednoj od prve tri želje upisano 86,65 učenika, navedeno je u informaciji dostavljenoj na upit FoNeta.