Površine pod lavandom iz godine u godinu se povećavaju, ali rastu i zasadi borovnice, smilja, kamilice, ruže i drugog eteričnog bilja.

Kompleks koji nosi naziv "Tamnjanica eko plantaže" već sada premašuje 200 hektara, a unutar kompleksa nalazi se i destilerija u kojoj se bilje preradjuje u eterično ulje što dodatno pojačava miris smilja i lavande u čitavom kraju.

Stvari su počele da se menjanju na bolje kada se 2008. godine u Tamnjanicu, na svoju dedovinu, vratila nekadašnja menadžerka Tošeta Proeskog Ljiljana Stojanović koja je počela da otkupljuje napuštene njive i da na njima uzgaja eterično bilje.

"Žena pevača Stinga ima predvnu plantažu eteričnog bilja u Toskani. Ja sam tragala za nekim biznisom koji će da me ispuni, a da to ne bude klasična poljoprivreda. Ovo mesto udaljeno 30 kilometara od Niša fantastično je upravo za gajenje eteričnog bilja", rekla je Petrović agenciji Beta.

Prema njenim rečima, proteklih godina bilo je "oscilacija u tražnji" eteričnog ulja od lavande i smilja, ali do kraja meseca "Tamnjanica eko plantaže" potpisaće ugovor sa jednom velikom francuskom kompanijom, što će značiti sigurnu prodaju u narednih deset godina.

Moćan lek iz prirode: Esencijalno ulje lavande

Petrović je kazala da će nastaviti da i dalje otkupljuje zemljište za gajenje borovnice i eteričnog bilja, ali da će kupovati i stare kuće i poklanjati ih porodicama sa više dece.

Ona ističe da su se neki ljudi  već vratili u svoje rodno selo, a ima i onih koji su u Tamnjanici kupili kuću i doselili se, ali je i dalje veliki problem što u selu ne postoji osnovna infrastruktura, nema asfaltnog puta, nema vode i stabilnog snabdevanja strujom.

I ovo može da otera komarce

Dugogodišnji trener u Atletskom klubu Partizan Goran Ignjatović, koji se takođe vratio na "očevinu" i započeo uzgoj etričnog ulja , navodi da je Tamnjanica jedino selo u belopalančakom kraju u kome je poslednjih godina broj stanovnika porastao.

"Selo je do pre tri godine imalo 90 stanovnika, a sada 110. Pored nas doselila se i jedna mađarska porodica, jedan Slovenac i dve porodice iz Niša. U selo su počeli da dolaze i turisti", rekao je Ignjatović.

Žitelji Tamnjanice jednoglasni su u tvrdnjama da su njihovo smilje i lavanda najkvalitetniji na Balkanu, jer  zemljište u ovom delu Srbije je "bogom dano" za uzgoj tih biljaka.

Analize eteričnog ulja, dodali su, takodje to potvrdjuju, tako da kompanije plaćaju ulje iz Tamnjanice od 500 do 600 evra.