• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO NEĆEMO KRIZU: Tramp da štedi a Merkel da troši

Izvor MONDO/Tanjug

Da svetska ekonomija ne bi eksplodirala u novu krizu MMF preporučuje da Nemačka gradi i troši a da Amerikanci štede. Ne stoji priča Donalda Trampa da je juan potcenjen kako bi Kinezi više izvozili u SAD.

MMF-ov Izveštaj o eksternom sektoru - godišnja procena svetskih valuta, suficita i deficita vodećih svetskih ekonomija u plaćanjima prema inostranstvu - daje preporuke da ponovo ne eksplodira svetak finansijska i ekonomska kriza kao 2007. a koje se mogu svest na - raspušteni Amerikanci da štede, a "stisnuti" Nemci da troše.

Tramp: Oštetio sam Kinu, i još ću!

"Rat" SAD i Kine bi svet koštao 455 milijardi dolara u 2020.

I pored ne baš jasne "prave" vrednosti juana, već prema metodologiji, "ne stoje" argumenti koje često iznosi američki predsednik Donald Tramp, da Peking manipuliše valutom i drži je potcenjenom da bi pomagao izvoz, prvensteno u SAD. Fond još jednom upozorava da bi trgovinski rat između SAD i Kine mogao koštati globalnu ekonomiju oko 455 milijardi dolara naredne godine, a da poslednje trgovinske akcije, koje ugrožavaju globalne trgovinske tokove, narušavaju poverenje i sprečavaju investicije, vode upravo tome.

Studija MMF otkriva da su viškovi na računu tekućih plaćanja i dalje koncentrisani u Evrozoni i drugim razvijenim ekonomijama, poput Singpura, dok je deficiti tekućih plaćanja ostao karakteristika za SAD, Britaniju i neke tržišne ekonomije u usponu, prenosi agencija Rojters.

Dodaje da do sada nije učinjeno ništa kako bi se preokrenuo tok spoljnih neravnoteža. Umesto uzajamnih tarifa, zemlje sa suficitom i deficitom bi trebalo da rade na oživljavanju napora za liberalizaciju i jačanje multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima koji je bio na snazi u proteklih 75 godina, saopštio je MMF.

"Intenziviranje trgovinskih tenzija ili neuređeni Brexit - sa daljim reperkusijama po globalni rast i averziju prema riziku, mogu da pogode druge ekonomije koje su u velikoj meri zavisne od inostrane tražnje i spoljnog finansiranja", ocenjuje se u izveštaju.

Zemlje sa deficitom, kao što su SAD i Britanija, trebalo bi da smanje potrošnju na način koji neće ugroziti rast, dok bi one sa velikim suficitom, kao što su Nemačka, Holandija i Južna Koreja, trebalo da povećaju ulaganja u javnu infrastrukturu i obeshrabre preteranu štednju.

DOLARA PRILIČNO PRECENJEN, EVRO MALO POTCENJEN

Međunarodni monetarni fond procenjuje da je, na bazi kratkoročnih ekonomskih fundamenata, američki dolar precenjen za šest do čak 12 odsto, dok je vrednost evra, japanskog jena i kineskog juana u skladu sa fundamentima.

Iako je ocenjeno da je vrednost evra primerena ekonomskim fundamentima Evrozone u celini, MMF smatra da je realan efektivni kurs evra potcenjen za 8,0 do 18 odsto kada su u pitanju nemački ekonomski fundamenti, s obzirom na njen visoki suficit tekućeg računa.

U izveštaju se napominje da, iako je kineski juan uglavnom u skladu sa fundamentima, analizirani modeli MMF-a ukazuju na velika odstupanja od željenih politika, koja se kreću od 11,5 odsto potcenjenosti do 8,5 odsto precenjenosti zbog neizvesnosti vezanih za dalje politike zvaničnog Pekinga.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image