Ovaj jedinstveni gastronomski performans održan je u okviru 30-te jubilarne leskovačke „Roštiljijade“.

Majstorsku ekipu sačinjavali su Predrag Lazarević, Ljubiša Đorđević i Nikola Panić,a oni su pripremili pljeskavicu težine 66 kilograma i 250 grama.

Pljeskavica je bila prečnika 170,5 centimetara i prosečne debljine 3,5 centimetara.

Pripremu i pečenje pljeskavice kao i njeno serviranje brojnim radoznalim posmatračima i poslenicima medija nadgledao je stručni žiri: Saša Mišić medjunarodni kulinarski ekspert i instruktor, Slaviša Milošević profesor Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca i Ivica Zdravković profesor kulinarstva na Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu.

Ovaj žiri je nadgledao i celodnevno međunarodno takmičenje majstora i profesora kulinarstva u restoranu Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu. Po oceni ovog žirija sveukupni pobednik tog takmičenja bio je Miljan Kocić iz Leskovca koji je dobio „majstorsko pismo“ i dplomu, kao i njegove kolege prvoplasirane po kategorijama pripreme i serviranja leskovačkog roštilja.

Pljeskavica za Ginisa je servirana u maksi – pogači prečnika oko dva metra, koju je ispekla pekara „Don-Ton“ iz Leskovca.

Predsednik žirija Saša Mišić je takmičarima „uskratio“ 250 grama od pljeskavice jer je ona navodno bila prepečena...

Pobednički trojac iz restorana „Koliba“ je relativno brzo podelio pljeskavicu i pogaču koja je sinoć, za nepunih pola sata, u slast pojedena...

Za MONDO Tomislav Stevanović