• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pršutijada"...kako to dobro zvuči!

U Mačkatu otvoren tradicionalni sajam sušenog mesa - "Pršutijada".

U podzlatiborskom selu Mačkatu u četvrtak je otvoren je deveti Sajam suvomesnatih proizvoda, privredno-turistička manifestacija popularnija kao "pršutijada", na kojoj je dvadesetak prizvođača izložilo proizvode sušene na tradicionalan način.

Ministarstvo poljoprivrede, prema rečima državnog sekretara Željka Radoševića, podržalo je ovu manifestaciju, jer je ona rezultat saradnje proizvođača i lokalne samouprave, koji, u saradnji s Turističkom organizacijom Zlatibora, na najbolji način valorizuju privredne i turističke potencijale ovog kraja.

"Pršutijadu" je zvanično otvorio direktor Turističke organizacije Zlatibora Arsen Đurić, istakavši da su suvomesnati proizvodi tog kraja postali brend i u svetu, ali da je neophodno učinite više napora, kako bi se i zvanično zaštitilo geografsko poreklo tih proizvoda.

Ovaj sajam suvomesnatih proizvoda ima i takmičarski karakter, a, prema rečima predsednika ocenjivačke komisije Velibora Stojića, profesora Veterinarskog fakulteta u Beogradu, samo 16 proizvođača je donelo svoje proizvode na ocenu kvaliteta, što je znatno manje nego prethodnih godina.

Uz ocenu da se radi o proizvodima izuzetnog kvaliteta, Stojić upozorava da su ostali retki proizvođači, uglavnom radi se o starijim domaćinima, koji su sačuvali tradicionalni način sušenja mesa, dok su se mlađi domaćini skloni "bržem obrtu kapitala", što ne doprinosi i dobrom kvalitetu sušenog mesa.

Žiri je na osnovu organoleptičkih svojstava mesa i drugih parametara ocenjivao najkvalitetniju goveđu i svinjsku pršutu, domaću slaninu, kobasicu i ovčju stelju.

"Uočili smo da je bolji kvalitet mesa u prodajnom delu nego uzoraka koje smo ispitivali, što je meni neobjašnjivo", rekao je profesor Stojić uz ocenu da je kvalitet užičke pršute i dalje maksimalan, dok je u odnosu na prošlu godinu za nijansu slabiji kvalitet kobasice i slanine koja po njemu ima više mesnatog dela nego što bi trebalo.

Mada su izlagači najavljivali nešto niže - sajamske cene, to se, ipak, nije moglo primetiti, jer se goveđa pršuta prodaje po ceni od 1.300 do 1.500 dinara, svinjska pršuta košta od 1.100 do 1.400 dinara, cena slanine i užičke kobasice je od 600 do 800 dinara, dok za kilogram izuzetno kvalitetnih čvaraka treba izdvoji 1.000 dinara.

Sajam traje do nedelje 18. januara.

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image