• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Sad dobija novi most

Novi Sad bi do 2012. godine trebalo da dobije novi most preko Dunava.

Međunarodni žiri, na čijem je čelu bio gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, izabrao je najbolje od šest ponuđenih idejnih rešenja za budući most preko Dunava, koji će biti izgrađen na stubovima nekadašnjeg mosta "Franc Jozef".

Prvu nagradu dobio je rad pod šifrom "Liman", koji su zajednički poslali "Pointing" - Maribor, novosadski "Centar za puteve Vojvodine" i ljubljanski DDC.

Druga nagrada pripala je projektu firme "Unitef-Ceh" - Budimpešta, a ostala četiri rada su otkupljena.

"Odluka žirija bila je jednoglasna i time je prvi deo posla oko izgradnje mosta obavljen na vreme. Sva sredstva biće obezbeđena iz gradskog budžeta i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine", rekao je Pavličić.

Prema rečima direktora Zavoda za izgradnju grada Borislava Novakovića, sledi konkurs za izradu generalnog projekta i pratećih dokumenta, koji bi trebalo da bude okončan za 200 dana. Potom, u septembru, biće raspisan tender za izvodjača radova, a do kraja godine će i on biti poznat.

"Do sada smo rokove ispoštovali i uveren sam da će Novosađani dobiti novi most do kraja 2012 godine", zaključio je Novaković.

Uslovi za idejno rešenje bili su da most bude izgrađen na postojećim stubovima, da bude različit od ostalih u Novom Sadu i da svojim izgledom ne zasenjuje Petrovaradinsku tvrđavu.

Na tom mestu je nekada bio Most cara Franca Jozefa, iliti Franje Josifa, izgrađen 1883. godine po projektu Karla Baumana, kao deo pruge Budimpešta-Zemun.

Most, nazvan po austrougarskom caru, bio je dug 432 metra i nastavljao se u tunel ispod Petrovaradinske tvrđave, dužine 341 metar, koji je sada dobrim delom obrušen.

Most je od 1929. godine nosio ime princa Aleksandra Karađorđevića, a srušila ga je Vojska Kraljevine Jugoslavije 11. aprila 1941. godine kako bi sprečila dalje nadiranje okupatora.

(Tanjug - na fotografiji prvonagređeno rešenje)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image