Alimentacija u Srbiji kazne za neplacanje izvrsitelji

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Izvršitelji u "AKCIJI": Od plaćanja alimentacije beže i žene i muškarci!

Autor Sandra Krstanović
Autor Sandra Krstanović

Zbog neplaćanja alimentacije čak 1.506 nesavesnih roditelja u Srbiji osuđeno je na neki vid kazne, a broj prijava iz dana u dan raste. Poslednji potez države da stane na put ovom lošem trendu je vraćanje nadležnosti izvršiteljima za prinudnu naplatu.

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/AndreyPopov

Iako je teško ustanoviti tačan broj roditelja koji izbegavaju da plaćaju izdržavanje deteta, poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je za godinu dana podneto 2.151 prijava sudu zbog neplaćanja alimentacije, a optužnica je podignuta u 1.624 slučajeva.

Prema tim podacima, osuđeno je 1.506 roditelja, među kojima je i 226 žena.

Možda će vas zanimati

Alimentacija u Srbiji: Prijavljenih, optuženih i presude
Alimentacija u Srbiji: Prijavljenih, optuženih i presude
Izvor: Mondo

Neplaćanje izdržavanja ne samo da je krivično delo, već je i jedno od najbrojnijih prestupa u grupi dela protiv braka i porodice - ispred je samo nasilje u porodici.

U odnosu na prethodne godine, evidentno je da sve više ovakvih slučajeva završi na sudu, a da veliki broj neodgovornih roditelja bude osuđen na neki vid kazne.

Broj presuda za neplaćanje alimentacija
Broj presuda za neplaćanje alimentacija
Izvor: Mondo

 Uglavnom se izriču uslovne kazne, ali za ovo krivično delo moguće je dobiti i zatvorsku kaznu, odnosno kaznu kućnog pritvora.

Na zatvorsku kaznu su 2018. godine osuđena 172 roditelja i još 42 su se našla u kućnom pritvoru. Ipak, najčešće se izriču uslovne kazne i njih je dobilo 1.227 očeva i majki.

Takođe je bilo pet sudskih opomena, dve kazne rada u javnom interesu i četiri slučajeva gde su roditelji proglašeni krivim ali su oslobođeni krivice.

Alimentacija u Srbiji: Tipovi presuda
Alimentacija u Srbiji: Tipovi presuda
Izvor: Mondo

  Da bi se našlo adekvatno rešenje, Vlada Srbije odobrila je izmene Zakona o izvršenju i obzebeđenju, što znači da se od 1. januara ove godine javnim izvršiteljima vraća nadležnost prinudne naplate zakonskog izdržavanja.

Iz Komore javnih izvršitelja objasnili su za MONDO šta to znači u praksi:

“Izvršenje radi naplate zakonskog izdržavanja može se sprovesti svim sredstvima i na svim predmetima izvršenja u skladu sa Zakonom. Npr. može se odrediti prenos novčanih potraživanja, prenos zarade, prenos novčanih sredstava sa svih računa, prodaja pokretnih stvari i nepokretnosti izvršnog dužnika, u ovom slučaju roditelja koji dobrovoljno ne ispunjava obavezu koju ima prema detetu”, stoji u pisanom odgovoru.

Dok iz Komore tvrde da će ova promena dati pozitivan efekat, i dalje se postavlja pitanje kako stati na put onim slučajevima gde roditelj koji ne plaća alimentaciju krije svoja stvarna pimanja i imovinsko stanje.

Mama N.Z. dva dečaka priča za MONDO da je imala najveći problem da dokaže koliko su stvarna primanja njenog muža, jer je on prijavljen na minimalac, a u stvari zarađuje mnogo više novca. Uz to prijavljen je na adresu svojih roditelja.

Pravnica porodičnog prava Maja Dokmanović ističe da je velika predrasuda da roditelji koji ne plaćaju izdržavanje mogu tako lako da se izvuku.

Prema njenim rečima, advokati imaju puno pravo da na sudu iznesu bilo kakav dokaz o primanjima koja nisu prijavljena, takođe sud u obzir uzima i detalje kao što su kakva kola vozi, gde stanuje, koliko često putuje…

“Prljava je to igra. Ako nemamo administrativne dokaze tu su svedoci, sud je po ovom pitanju nemilosrdan. Ako optuženi tvrdi da nema primanja, a nema dokaz da ima zdravstvenih problema, onda je obavezan da nađe posao kako bi izvršio svoju obavezu. Ako uprkos svemu i dalje nema novac, ta obaveza može da padne na teret njegovih roditelja”, ističe advokat.

Sud je oštar, ali roditelji su lukavi

Porodični zakon je jasan i prilično oštar, u smislu da ne pravi nikakve ustupke ili kompromise. Roditelj koji plaća alimentaciju to mora da poštuje, u suprotnom on čini krivično delo.

Važno je istaći da obaveza izdržavanja deteta, prema Zakonu obavezuju i oca i majku da dele troškove oko deteta.

Što znači da nakon razvoda i majka je obavezna da nađe posao, jer alimentacija u Srbiji obuvata samo izdržavanje dece, a ne uključuju izdržavanje i bivšeg supružnika.

Dokmanović je navela da su česti slučajevi da roditelj koji plaća alimentaciju prestane to da čini pod obrazloženjem “da ne želi tim novcem da izdržava pored deteta i bivšu ženu”.

Prema njenim rečima, to je taj psihološki momenat kada roditelj u “naletu besa ili iz osvete” prestane da izvršava svoje zakonske obaveze, a tu najčešće stradaju deca.

Upravo takav je slučaj Z.N. majke troje dece koja je muža prijavila sudu.

“Prvih par godina nije bilo nikakvih problema. Međutim, deca su rasla i troškovi su normalno bili veći, bivši muž umesto da nastavi da plaća on je njima počeo da kupuje mobilne i odeću tvrdeći da na taj način nadoknađuje iznos alimentacije”, ispričala je mama za MONDO.

Ona nastavlja priču da su se neplaćene alimentacije nagomilale i da je odlučila da bivšeg muža tuži sudu.

Bivši muž je bio jasan i na sudu je rekao da “ne želi da plaća alimentaciju, zato što je ubeđen da na taj način daje novac za ženu a ne i za decu”.

Do takvih situcija, prema proceni advokata, najčesće dolazi kada se žena preuda ili zbog loših odnosa nakon braka.

Kako se to radi u drugim zemljama

U Argentini se pojavio zanimljiv slučaj kako je jedan tata nateran da plaća alimentaciju:

Sudija u argentinskoj provinciji Salta odredio je Hugu Federiku Suarezu originalnu kaznu da ne sme da posećuje utakmice svog voljenog tima dok ne plati alimentaciju.

U “komšiluku” predloženo je da se značajno pooštri tretman osoba koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci tako što bi im seoduzeo pasoš dok ne plate alimentaciju.

Ovo je kao radikalni predlog predato predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na razmatranje.

To nije ništa novo u nekim zemljama EU, kao što su Danska i Velika Britanija, ta vrsta sankcije se već uveliko primenjuje.

Ukoliko roditelj “zaboravi” svoju zakonsku obavezu plaćanja, na snagu stupa privremena zabrana upravljanja automobilom ili čak posedovanja pasoša.

Šta mislite vi? Kako zapravo rešiti dilemu koji je najefikasniji način da se natera neodgovoran roditelj da ispuni svoju zakonsku i moralnu obavezu prema detetu?

Da li je rešenje zatvor, prinudna naplata ili udariti u "slabu tačku"?

Pročitajte i ovoInicijalizacija u toku...

Komentari 26

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Iz porodice slučaj

Moja sestra je bila udata za, po meni dobrog momka, ali su bivši zet i ona karakteri koji nisu jedno za drugo i brak im je od prvog dana bio loš i klimav. Potrajalo je to, došla je na svet i jedna devojčica... I jedno i drugo totalno nezadovoljni u braku, svađali se preko deteta i svojih familija. Razveli se. Ko pas i mačka su i danas. On ima platu mnogo veću nego što prikazuje, sestra dobija 8 hiljada. Bivši zet se zainatio da ne plaća alimentaciju otkad se sestra ponovo udala. Kupuje maloj bezvezarije od skupe odeće i obuće, telefona i plazma televizora, a dete će mu biti ponavljač u šestom razredu. Niko se ne bavi s detetom, sestra se zanima sa novim mužem, bivši zet kupuje detetu od 12 godina plazma televizor od hiljadu evra... Mala odrasta uz Instagram i Bubu Jalu, Korelija i Senidah. Roditelji uvek misle da su bolji od onog drugog roditelja, ali stavite malo prst na čelo i razmislite šta ostavljate deci za budućnost, po čemu će vas se sećati i kakvom stranputicom vaše ponašanje može odvesti jedno dete.

No86

@Iz porodice slučaj care po onom sto si napisao starateljstvo treba da se oduzme tvojoj sestri i dete da ide kod oca

dumbledore

Ne dam ni dinara. Živela kao kraljica, ja rintao kao magarac i uprkos tome koristila svaku priliku na ovom svetu da se ku*va sa kim je stigla. I sad hoće moje pare i dete, jer se slizala sa dripcem koga nema za šta pas da ujede. Pa treba ja da ih finansiram. imam love, privatan posao, ali sam prijavljen kao zaposleni na minimalac, a sva moja imovina je prebačena na roditelje, ne zanima me ništa, makar trunuo u mardelju, ne dam dinara. Daću malo bogatstvo za advokate, pogotovo ako bude pravila problem oko deteta - ali njoj ne dam ni paklicu cigareta

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

loader