Ministarstvo je, navodi se u saopštenju, pripremilo poseban operativni plan za realizaciju nastave na jezicima nacionalnih manjina.

Pored toga što svi učenici imaju mogućnost da prate časove na srpskom jeziku na kanalima RTS3 i RTS Planeta, što predstavlja i dodatno učenje srpskog kao nematernjeg jezika, za pet manjinskih jezika koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini i na kojima se celokupna nastava realizuje, započeto je snimanje časova maternjeg jezika u saradnji sa Radio televizijom Vojvodina.

Emitovanje časova maternjeg jezika od prvog do četvrtog razreda na hrvatskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom jeziku počeće od ponedeljka, 23. marta.

Pored javnih servisa, u ovaj veoma značajan zadatak snimanja i emitovanja su se uključili i drugi privatni, manjinski i lokalni mediji, navidi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Panon RTV će snimati i emitovati časove na mađarskom, a TV Kopernikus na albanskom i bugarskom jeziku.

Za učenike koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim većem (BNV) urađeni su svi časovi za prvu sedmicu nastave na daljinu, od prvog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole, a snimci su dostupni na YouTube kanalu.

Raspored i mesto emitovanja časova, odnosno onlajn i drugi interaktivni digitalni resursi na manjinskim jezicima biće sukcesivno postavljeno na linku:https://www.rasporednastave.gov.rs/

Od ponedeljka (23.marta) će radnim danima, od 15.30 do 20.00, biti emitovana predavanja iz opšteobrazovnih predmeta za srednjoškolce, dok je nastava za osnovce počela još u utorak.

Časovi se mogu pratiti kada se poželi i gde se želi, mogu se pauzirati, nastaviti ili ponovo pogledati.

Takođe, nastava se možete pratiti i na RTS 3 programu koji je dostupan na RTS Planeti, prema rasporedu časova koji je dostupan u Programskoj šemi (na sajtu RTS-a, RTS 3).

Ako ste na neki čas zakasnili ili ste ga propustili, a želite da ga pogledate na RTS 3 kanalu, to možete učiniti u naredna 72 sata.